Nytt arkeologisk funn i Tyskland– Vi kommer til å måtte omskrive menneskets historie
Arkeologer har funnet et mystisk sett med apetenner som anslås å være 9,7 millioner år gamle.
Det Naturhistoriske Museet i Mainz har annonsert at funnet kan føre til at vi må se på evolusjonen av mennesket med helt nye øyne.
Tennene som ble funnet i den tyske byen Eppelsheim ligner mest på de som tilhører «Lucy», et 3,2 millioner år gammelt skjelett av en utdødd etiopisk primat som er i slekt med mennesket.
Ifølge studien som er publisert på Researchgate, har ingen lignende tenner blitt funnet i Europa eller Asia tidligere. Arkeologene har datert tennene til å være over dobbelt så gamle som tennene fra det eldre fortidsmennesket «Lucy».
Det får forskerne til å klø seg i hodet. Det har lenge vært konsensus i forskermiljøet om at det moderne mennesket har sin opprinnelse i Afrika.
Les også: 5,7 millioner år gamle fotavtrykk sår tvil om menneskehetens opprinnelse
– Her har vi hatt flaks
– Det er helt tydelig apetenner. De minner om afrikanske funn som er fire til fem millioner yngre enn de fossilene som nå er gravd ut i Eppelsheim. Her har vi hatt veldig flaks, men det er også et stort mysterium, uttaler Herbert Shultz som er direktør for Det naturhistoriske museum i Mainz til tyske Merkurist.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPå en pressekonferanse i etterkant av funnet skapte ordføreren i Mainz, Michael Ebling, enda større begeistring da han antydet at den veletablerte teorien om at mennesket stammer fra Afrika kan være feil.
– Jeg vil ikke overdramatisere det, men min hypotese er at vi kommer til å måtte omskrive menneskets historie etter i dag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEksperter er uenig
Men ifølge National Geographic er ekspertene uenige med ordføreren. De sier i stedet at det ikke er grunn til å så tvil rundt teorien om at mennesket kommer fra Afrika.
– Vi må skille mellom tre grupper; det moderne mennesket, «hominini», som er en større underfamilie som inkluderer mennesket og våre næreste slektninger, og «hominoida»/«hominoider», som er en enda større overfamilie og inkluderer både hominini, gorillaer og andre aper.
Det er også noen eksperter som setter spørsmålstegn ved hvorvidt tennene stammer fra hominidene i det hele tatt.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Mye styr for ingenting
Paleontolog Bence Viola, som er ekspert på tenner som stammer fra menneskets slektninger, er en av dem. Han tror ikke tennene stammer fra verken hominini eller hominoida, og får støtte fra en rekke andre eksperter.
– Jeg tror det er mye styr for ingenting her, sier Viola.
Mange av ekspertene Nat Geo kontaktet tror tennene stammer fra en fossil menneskeape ved navn «Pliopithecus», som bodde i Europa og Asia for mellom syv og 17 millioner år siden, og er en veldig fjern slektning av mennesket.