EU-parlamentet krever grundig etterforskning av journalistdrap på Malta

Folk samlet seg i forrige uke utenfor EU-hovedkvarteret i Brussel for å kreve at drapet på Daphne Caruana Galizia blir tatt på alvor. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Folk samlet seg i forrige uke utenfor EU-hovedkvarteret i Brussel for å kreve at drapet på Daphne Caruana Galizia blir tatt på alvor. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentet legger press på Malta og krever en grundig etterforskning av drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia, som hadde flere mektige fiender.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 53 år gamle journalisten var kjent som en krass kritiker av regjeringen.

I begynnelsen av forrige uke ble hun drept av en bilbombe like ved sitt eget hjem på Malta. Bomben var plassert i en leiebil hun kjørte.

– Europa retter et fast blikk mot Malta. Det er den maltesiske statens plikt å etterforske dette drapet, sa EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans under en debatt om drapet i EU-parlamentet tirsdag. Han sa også at Caruana Galizia tilsynelatende ble drept fordi noen ville stanse rapporteringen hennes.

Under møtet ble det holdt ett minutts stillhet til minne om journalisten.

EU-parlamentet har besluttet at bygningens presserom skal oppkalles etter Daphne Caruana Galizia, og parlamentets president Antonio Tajani har bedt maltesiske myndigheter gjøre alt de kan for å komme til bunns i drapssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Caruana Galizia hadde skrevet flere artikler der regjeringsmedlemmer eller personer med nære forbindelser til regjeringen ble anklaget for korrupsjon i kjølvannet av dokumentlekkasjen kjent som Panama Papers. Blant annet ble Michelle Muscat, kona til landets statsminister Joseph Muscat, anklaget for å ha etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Avsløringene førte til at det ble holdt nyvalg i juni. Muscats parti fikk flertall, og han kunne derfor fortsette som statsminister.

Les også:

Einsteins lykketeori solgt for 12 millioner kroner

– Anser ikke Russland som en militær trussel mot Norge

Ny bok: Shimon Peres hjalp Joshua French hjem