Iran bekrefter at forsker i Sverige er dømt til døden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iransk påtalemyndighet bekrefter at en person bosatt i Sverige er dømt til døden for spionasje. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere er dødsdommen kun bekreftet overfor mannens kone på telefon. Iranske myndigheter nevner ikke personen ved navn, men Amnesty International har via hans forsvarsadvokat fått bekreftet at det dreier seg om Ahmadreza Djalali, forsker i katastrofemedisin ved Karolinska institutet i Solna i Stockholm.

Djalali hevdes å ha samarbeidet med den israelske sikkerhetstjenesten Mossad, en kontakt som ifølge påtalemyndigheten har ført til at flere iranske kjernetekniske eksperter er blitt drept.

– Åtte Mossad-agenter

På rettsvesenets egen nyhetstjeneste står det at den dødsdømte personen har hatt flere møter med Mossad, og at han har forsynt sikkerhetstjenesten med sensitiv informasjon om militære og kjernetekniske anlegg i Iran i bytte mot penger og bolig i Sverige.

Ifølge statsadvokat Abbas Jafari Dolatabadi har mannen videreformidlet informasjon om cirka 30 viktige iranere til Mossad. Til sammen anklages han for å ha møtt åtte representanter for Mossad, melder nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Djalalis kone, Vida Mehrannia, har tidligere sagt til nyhetsbyrået TT at hennes mann er sjokkert over dommen.

Les også: Midtøsten-ekspert: – De fleste fremmedkrigerne fra Europa vil dø

Svensk fordømmelse

Djalali er iransk statsborger, men har permanent oppholdstillatelse i Sverige. Han ble pågrepet under et besøk i hjemlandet i april i fjor, og han sitter nå i det beryktede Evin-fengslet i Teheran.

Dommen kan ankes, men tidsfristen er ifølge Amnesty kort.

Den svenske regjeringen fordømmer dødsdommen.

– UD vil framholde at Sverige alltid fordømmer bruken av dødsstraff. Vi fortsetter å arbeide akkurat som før ut fra den informasjonen vi har og tar umiddelbart opp dette med iranske representanter, selv på høyt nivå, sier Lina Eidmark ved UDs pressetjeneste.

Les også: Senatorer lamslått etter soldatdød: – Vi visste ikke