Kurderleder Barzani stadig mer isolert etter folkeavstemning

Massoud Barzani er president i den delvis selvstyrte Kurdistan-region i Irak. Etter folkeavstemningen om løsrivelse i september har han imidlertid blitt mer og mer isolert. Foto: AP / NTB scanpix
Massoud Barzani er president i den delvis selvstyrte Kurdistan-region i Irak. Etter folkeavstemningen om løsrivelse i september har han imidlertid blitt mer og mer isolert. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdistans president Masoud Barzani blir stadig mer isolert, både hjemme og ute, etter at han sikret seier i folkeavstemningen om kurdisk selvstendighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barzani var hjernen bak forrige måneds folkeavstemning, der over 90 prosent av innbyggerne i den selvstyrte kurdiske regionen stemte for full løsrivelse fra Irak.

Barzani sørget for at folkeavstemningen, som ikke var bindende, ble gjennomført til tross for sterke advarsler både internasjonalt, fra nabolandene og fra sentralmyndighetene i Bagdad. Men Barzani feilvurderte situasjonen, påpeker analytikere.

Iraks grunnlovsdomstol erklærte folkeavstemningen for ugyldig. Og få uker etter avstemningen gjorde Bagdad alvor av truslene om militær inngripen og tok kontroll over landområder og oljefelt i og rundt Kirkuk-regionen fra de kurdiske peshmergastyrkene.

Les også: Iraks hær avslutter offensiven mot kurderne

Den viktige oljen

Selv om Kirkuk ligger utenfor det selvstyrte Kurdistan, har oljefeltene likevel vært den viktigste inntektskilden til regionen, og de ville ha vært svært viktige for økonomien i et selvstendig Kurdistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortfallet av oljeinntektene har ført til splittelse og gjensidige beskyldninger innad blant kurderne.

Iraks president Fuad Masum, som selv er kurder og tilhører et parti som er i opposisjon til kurderlederen Barzanis parti Kurdistans demokratiske parti (KDP), sier det var folkeavstemningen som utløste militærangrepet mot Kirkuk.

Det største opposisjonspartiet i Kurdistan, Goran, tar til orde for samtaler med Bagdad og krever at Barzani og hans nestleder Kosrat Rasul går av. De to har ikke lenger legitimitet, mener Goran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– KDP er isolert innad i Kurdistan, i Irak og i økende grad også internasjonalt, sier Kirk Sowell, analytiker og utgiver av nettsiden Inside Iraqi Politics.

Les også: En ny krig har begynt

Motstand fra alle kanter

Sowell påpeker at KDP nå møter kraftig motstand fra både Goran og det tredje store irak-kurdiske partiet Kurdistans patriotiske union (PUK).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– KDPs eneste håp nå er at Bagdad overreagerer og mister internasjonal støtte, sier Sowell, som understreker at KDP ikke lenger har særlig makt i forhandlinger.

Dagen etter folkeavstemningen 25. september oppfordret Barzani Iraks statsminister Haider al-Abadi om å innlede samtaler om løsrivelse for Kurdistan-regionen. Det var Abadi helt uinteressert i, han har derimot sverget på å holde Irak samlet.

– Barzani må nå revurdere sin maksimalistiske holdning og gjenåpne muligheter for dialog, sier Karim Bitar ved Institutt for internasjonale og strategiske studier i Paris.

– USA og hele det internasjonale samfunnet, med unntak av Israel, er opptatt av å holde Irak samlet og bevare landets territorielle integritet, sier han.

Bitar sier Barzani i årevis har gjort strategiske vurderinger ut fra råd fra en snever omgangskrets av rådgivere og ikke ut fra demokratiske prosesser.

– Det virker som om Barzani er omringet av folk som bare forteller ham det han ønsker å høre, sier Bitar.

Les også: Kurdisk plan om uavhengighet går i vasken