FN: – Massivt behov for hjelp i Bangladesh

Rohingyaer fra Myanmar i en skole hvor flyktninger registreres i Bangladesh. Over halvparten av flyktningene som krysser grensa mellom landene, er barn. Foto: AP / NTB scanpix
Rohingyaer fra Myanmar i en skole hvor flyktninger registreres i Bangladesh. Over halvparten av flyktningene som krysser grensa mellom landene, er barn. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke land og organisasjoner er mandag samlet i Genève for å skaffe til veie midler for å hjelpe rohingyaene som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en ganske stygg situasjon. Behovene er massive, sa FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi da møtet åpnet.

FN anslår at 603.000 mennesker har flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden slutten av august. Flyktningene forteller om drap, overgrep og nedbrenning av landsbyer i den myanmarske delstaten Rakhine.

Møtet i Genève arrangeres av EU, regjeringen i Kuwait og flere FN-organisasjoner. FN har bedt om 3,5 milliarder kroner for å hjelpe rohingyaene, og foreløpig har mindre enn en firedel av dette beløpet kommet inn.

Norge bidrar med 25 millioner kroner til humanitær innsats.

– Situasjonen i de overfylte leirene i Bangladesh er svært vanskelig. Rohingyaer i Myanmar, som har søkt tilflukt i Bangladesh, har et akutt behov for beskyttelse og humanitær hjelp, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om rohingyaene:

* Muslimsk folkegruppe i det buddhist-dominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine, som grenser til Bangladesh.

* FN anslo før krisen at det var 800.000 rohingyaer i Myanmar, mens andre opererer med tall opp til 1,3 millioner. Totalt teller de over 2 millioner.

* Rohingyaenes opprinnelse er omstridt. De mener selv at de nedstammer fra muslimske handelsfolk som slo seg ned i regionen for 1.000 år siden og innfødte som konverterte til islam.

* Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

* Rohingyaene er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter på mange andre områder.

* Siden 25. august har over 600.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.

Hun gjentar oppfordringen til myndighetene i Myanmar om å gi internasjonale humanitære organisasjoner mulighet til å bistå befolkningen i de mest utsatte områdene i delstaten Rakhine.

EU-kommisjonen har under konferansen i Genève lovet 30 millioner euro (i underkant av 300 millioner kroner).

– Rohingya-folket fortjener ikke noe mindre enn ethvert annet folk i verden. De fortjener en framtid. Vi har en moralsk plikt til å gi disse menneskene håp, sier Christos Stylianides, kommissær for humanitær bistand og krisehåndtering.