Krisemøte om Catalonia i Madrid

Katalanerne stiller spørsmål ved strategien til egne ledere i striden med regjeringen i Madrid, viser ny meningsmåling. Foto: AP / NTB scanpix
Katalanerne stiller spørsmål ved strategien til egne ledere i striden med regjeringen i Madrid, viser ny meningsmåling. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias statsminister Mariano Rajoy samlet lørdag regjeringen til krisemøte for å begynne arbeidet med å frata Catalonia deler av selvstyret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spanske regjeringen skal først avgjøre hvilke deler av selvstyret de skal slå en strek over, for deretter å finne ut hvordan det skal gjøres i praksis.

Catalonia har i dag en stor grad av selvstyre, blant annet når det gjelder politi, utdanning og helse, men dette kan det nå bli slutt på.

Ledelsen i den spanske regionen har kommet helt på kant med sentralregjeringen i Madrid etter å ha holdt folkeavstemning om uavhengighet.

Les også: Hundretusener samlet til demonstrasjon mot løsrivelse i Barcelona

Delt i synet

Fakta om Catalonia

• Region med om lag 7,5 millioner innbyggere og stor grad av selvstyre nordøst i Spania. Barcelona er regionhovedstad.

• Catalonia er Spanias rikeste region og står for 19 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt. Kalles «Spanias fabrikk».

• Søndag 1. oktober arrangerte katalanske myndigheter en folkeavstemning om uavhengighet.

• Spansk politi gikk hardt til verks for å stanse folkeavstemningen ved å aksjonere mot stemmelokaler og velgere.

• Over 90 prosent stemte for uavhengighet, men oppslutningen var lav. Kun 43 prosent av katalanerne brukte stemmeretten.

• Søndag 8. oktober demonstrerte 350.000 mennesker i Barcelona for et samlet Spania.

• Flere selskaper, deriblant storbankene Banco Sabadell og CaixaBank, har besluttet å flytte sine hovedkontorer til andre steder i Spania som følge av den politiske uroen.

• Det var ventet at Catalonias leder Carles Puigdemont ville proklamere uavhengighet 10. oktober. I stedet valgte han å utsette den formelle erklæringen og be om forhandlinger med Madrid, samtidig som han signerte en symbolsk erklæring.

• Madrid ba deretter Puigdemont om å klargjøre hvorvidt Catalonia har erklært seg uavhengig eller ikke, noe han ikke ville gjøre.

• Regjeringen krevde at han skulle ta tydelig avstand fra uavhengighetsplanene innen torsdag 19. oktober klokka 10, men Puigdemont nektet å bøye seg og ba i stedet om dialog.

• Lørdag 21. oktober startet regjeringen prosessen med å redusere Catalonias selvstyre.

Over 90 prosent stemte for løsrivelse, men katalanerne er delt i synet på dette og bare 43 prosent av dem avga stemme i folkeavstemningen.

Catalonias leder Carles Puigdemont hevder likevel å ha fått mandat til å erklære uavhengighet, men har ennå ikke formelt gjort det.

Madrid-regjeringen ga ham frist til torsdag med å klargjøre hva han akter å gjøre, noe han ikke har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Catalonia har ingen støtte i omverdenen til sitt krav om selvstendighet, og EU slutter helt og fullt opp om statsminister Rajoy og den spanske regjeringen.

Les også: Usikker framtid for Catalonia etter folkeavstemningen

Vil ha nyvalg

En fersk meningsmåling blant katalanerne viser også at det er økende skepsis til Puigdemonts konfrontasjonslinje.

55,6 prosent av de spurte mener at folkeavstemningen ikke gir noe rettslig grunnlag for å erklære uavhengighet, og 68,6 prosent mener at det bør holdes nyvalg i regionen, viser målingen som er utført for den katalanske avisen El Periódico.

Lørdag ettermiddag skal det holdes en stor demonstrasjon i Barcelona med krav med løslatelse av to varetektsfengslede separatistledere.