For å finna romvesen må vi tenkja oss liv annleis enn det vi kjenner til

Andre planetar kan ha liv, men vi må rekne med at det er totalt annleis enn alt vi kjenner til i dag. Foto: NASA/Flickr/CC-lisens.
Andre planetar kan ha liv, men vi må rekne med at det er totalt annleis enn alt vi kjenner til i dag. Foto: NASA/Flickr/CC-lisens.

Frå klattliknande manetar til steinaktig lav vrimlar planeten vår med eit mangfald av liv som til og med gjer det vanskeleg å skjøne at nokre av organismane vi ser er i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der ligg utfordringa i å leita etter livet slik vi ikkje kjenner det: romvesen-biologien som kan vere vanleg på andre planetar, der tilhøva kan vera ulikt alt vi har sett før.

– Universet er ein veldig stor stad. Truleg er det slik at viss vi kan førestille oss nok, finst det sannsynlegvis på ein planet der ute, seier Morgan Cable, astrokjemikar ved Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California.

– Spørsmålet er, vil vi kunna finna det?

I fleire tiår har astronomar vurdert spørsmålet om liv på andre planetar ved å avgrensa søket til organismar som stort sett liknar dei vi har her. I 1976 undersøkte Viking-landarane til NASA jordprøver frå Mars, og freista å gi liv til dei ved hjelp av dei organiske næringsstoffa som mikrobane på jorda likar, nok som hadde mangelfulle resultat. Seinare i år vil ExoMars Traca Gas Orbiter frå European Space Agency byrja å undersøka metan i atmosfæren til Mars, ettersom det jordaktige bakterielivet på planeten kan produsere dette. Mars 2020-roveren til NASA vil òg skanna etter karbonbaserte sambindingar frå moglege Mars-organismar frå fortida eller i dag.

Men miljøet på Mars er ikkje så veldig likt det på jorda, og dei eksoplanetane som astronomane finn kring andre stjerner er enno meir framande – mange av dei er heilt ulike alt i vårt solsystem. Difor er det viktig å utvida søket etter liv. Vi må opna tankane våre for fullstendig framande typar biologiske, kjemiske, geologiske og fysiske prosessar.

– Alle ser etter «biosignaturar», men desse er meiningslause fordi vi ikkje har nokon andre døme på biologi, seier kjemikaren Lee Cronin ved University of Glasgow.

LES OGSÅ : Fann vassdamp på Jupiter-måne

For å opna tankane våre må vi gå back to basics og vurdera dei grunnleggjande føresetnadene for liv. Først trengst det ein form for energi, som til dømes frå vulkanske varmekjelder eller hydrotermiske ventilar. Det ser ut til å utelukka planetar eller månar som manglar ei sterk kjelde til intern varme. Livet treng òg vern mot romstråling, til dømes eit atmosfærisk ozonlag. Mange nyoppdaga planetar på storleik med vår eigen, inkludert dei som er rundt Trappist-1 og Proxima Centauri, går i bane kring raude dvergstjerner med kraftige nok bluss til å kunna fjerna atmosfæren til ein planet. Undersøkingar gjort av James Webb Space Telescope (JWST), som blir sendt ut neste år, vil avsløra om vi må utelukka desse verdene òg.

Til sist: Alt vi veit om livet tilseier at det krevst ei form for flytande løysemiddel der kjemiske interaksjonar kan føra til sjølvreplikerande molekyl. Vatn er svært effektivt i denne samanhengen. Det gjer det lettare å laga og å bryta opp kjemiske bindingar, setja saman protein eller andre strukturelle molekyl, og – for ein faktisk organisme – mating og å verta kvitt avfall. Difor fokuserer planetforskarar for tida på ei «leveleg sone» rundt stjerner, dei stadane der ei verd kan ha rett temperatur for flytande vatn på overflata si.

Desse avgrensingane gjev enno eit forvirrande utval av mogelegheiter. Kan hende andre væsker kan brukast i staden for vatn. Eller ein mindre eksotisk mogelegheit: Kanskje kan biologi oppstå i det underjordiske havet på ei framand verd dekka med is. Ei slik verd kan tilby energi, vern og flytande vatn, men gjev likevel nesten ingen utvendige teikn på livet sitt, noko som gjer det vanskeleg å oppdaga. Når det gjeld planetar kring andre stjerner veit vi ikkje nok til å seia kva som skjer (eller ikkje skjer) der enno.

– Det er vanskeleg å førestille seg at vi definitivt kan finna liv på ein eksoplanet, vedgår Jonathan Lunine, planetforskar ved Cornell University; – Men det ytre solsystemet er tilgjengeleg for oss.

LES OGSÅ: Svenske hobbyforskarar skal måla elektriske felt på månen

Søket etter eksotisk liv må difor byrja nær her heime. Månane til Saturn og Jupiter let oss testa om biologi kan eksistera utan ein atmosfære. Månen Europa nær Jupiter og Enceladus nær Saturn har begge indre hav og interne varmekjelder. Enceladus spyr ut store geysirar av vassdamp frå sørpolen sin; Europa ser òg ut til å pusta ut sporadisk damp. Framtidige romoppdrag kunne fly gjennom dampen og studera dei for å finna moglege biokjemikaliar. Den føreslegne Europa-landaren til NASA, som kan sendast opp om om lag ti år, vil kunna søkja ut moglege mikrobefulle havvatn som har sivd opp eller snødd ned att på overflata.

I mellomtida kan ein annan Saturn-måne, Titan, fortelja oss om livet kan oppstå utan flytande vatn. Titan er full av innsjøar av metan og etan som blir fylt opp av eit sesongbasert hydrokarbonregn. Lunine og kollegaene hans har spekulert på om liv kan oppstå ved desse frigide omstenda. Det finst fleire velformulerte (men enno ikkje finansierte) konsept for ein landar som kan undersøkja metanhava på Titan og sjå etter mikrobielt liv.

For dei mange sære eksoplanetane som ikkje liknar noko i solsystemet vårt, må forskarane likevel stola på laboratorieforsøk og rein fantasi.

– Vi leitar enno etter dei grunnleggjande fysiske og kjemiske krava til liv, men vi prøver å halda netta ute så breitt som mogleg, seier Morgan Cable.

Eksoplanetforskarar som Sara Seager ved Massachusetts Institute of Technology og Victoria Meadows ved University of Washington har laga modellar for ulike typar moglege planetatmosfærar og typar kjemiske signaturar som former for liv kan setja på desse.

LES OGSÅ : Elon Musk vil atombomba Mars

No er ligg det på NASA og andre rombyrå å laga instrument som er i stand til å oppdaga så mange teikn på liv som mogleg. Dei fleste teleskopa i dag kan berre nå eit avgrensa utval av bølgjelengder.

– Viss du tenkjer på spekteret som persienner, er det berre nokre få lamellar som er fjerna. Det er ikkje ein veldig god måte å finne samansetjinga på, seier Jonathan Lunine.

Som følgje av dette har astronomar leia av Seager og Scott Gaudi frå Ohio State University føreslege Habitable for Exposure Mission ( HabEx) for NASA for 2030 eller 2040-åra. Det vil skanna eksoplanetar over eit breitt spekter av optiske og nær-infrarøde bølgjelengder for teikn på oksygen og vassdamp.

Å ha eit breitt søk for liv på andre planetar vil ikkje vera lett, og det vil ikkje vera billeg, men det vil sikkert vera transformativt. Sjølv om astrobiologar ikkje skulle finna noko vil den kunnskapen i seg sjølv fortelja oss kor spesielt livet her på jorda er. Og alle former for suksess vil endra livet på jorda. Å finna bakteriar på Mars som er som våre vil fortelja oss at vi ikkje er åleine. Å finna metansvømmande organismar på Titan vil fortelja oss at vår måte ikkje er den einaste måten å skapa liv på.

Uansett vil vi jordbuarar aldri sjå på kosmos på same måte att.

LES OGSÅ : Leitar etter romvesen

Ramin Skibba er astrofysikar og forskingsjournalist. Teksten vart først publisert i Aeon.coog er omsett til nynorsk av Arnt Olav Foseide under CC BY-ND 4.0-lisens.

LES OGSÅ:

Påtvunge, undertrykkande og seksualiserande. Eller?

Visste du at p-piller har ei ganske rasistisk og sexistisk historie?

Aeon counter – do not remove

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:36 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier tross svak Bjøntegaard-skyting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag
Siste nytt
15:36SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier tross svak Bjøntegaard-skyting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag
Populært