Frankrike rammet av smørkrise
Franske bakerivarer og landets berømte smør er blitt så populært i utlandet at den økte etterspørselen nå har ført til smørmangel i landets egne butikker.
Prisen på fransk smør steg i august med 60 prosent til 6,70 euro per kilo, i overkant av 63 kroner etter dagens kurs. Det har utløst frykt for smørmangel i tiden fram mot jul når franskmennene setter i gang med tradisjonell julebakst som den fantastisk gode bûche de Noël, en kake som er utformet som en trestubbe.
Noen steder i landet, som i Bretagne og Normandie, meldes det allerede nå om smørkrise som har rammet hardere enn andre steder i landet.
Smørkrisen settes i sammenheng med økt eksport av smør og bakervarer til utlandet, og den kobles også til mangel på melk i Europa.
Dominique Charge, som leder det nasjonale kooperativet for meieriprodukter, sier til radiostasjonen RTL at etterspørselen etter fransk smør øker stadig i vekstøkonomier som Kina og Midtøsten.
I 2011 var det Norge som gjennomgikk nasjonal smørkrise. Den slo ut i tiden før jul. Landets hyller var nesten fullstendig tomme for smør og butikkene innførte rasjonering. Den gang kom Frankrike til unnsetning. Nederland og Sverige bidro også til å sikre nordmennene smør.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTine opplyser at Norge nå står klar til å hjelpe et smørkriserammet Europa.
– Dersom Europa er interessert i norsk kvalitetssmør, har vi smør å selge om vi blir enige om pris og mengde. Det er bare å ta kontakt, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung til E24.
Men så langt er det ingen som har takket ja til tilbudet.