MI5: Terrortrusselen større enn noensinne i Storbritannia

Sjefen for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, Andrew Parker, mener terrortrusselen i Storbritannia er større enn noensinne.
Sjefen for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, Andrew Parker, mener terrortrusselen i Storbritannia er større enn noensinne. Foto: AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren for terroraksjoner i Storbritannia er nå større enn noensinne, mener sjefen for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, Andrew Parker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

MI5 rustes stadig opp, men makter ikke å forhindre alle terrorangrep, medgir Parker.

– Trusselen er flerdimensjonal, utvikler seg raskt og har nå nådd et omfang vi aldri har sett før, sier MI5-sjefen, som kan se tilbake på en 34 år lang karriere i den britiske sikkerhetstjenesten.

Parker mener det har skjedd en dramatisk utvikling det siste året og viser til terrorangrepene i Manchester og London som kostet i alt 36 mennesker livet.

– Med alt som har skjedd, og det som ikke har skjedd i 2017, er det klart at vi strir med en intens terrortrussel fra islamistiske ekstremister, sier Parker.

Forhindret terror

Ifølge Parker har MI5 avdekket og forhindret 20 terroraksjoner i Storbritannia de siste fire årene, noe som tilsier omtrent fem i året.

Bare i første halvår i år ble det foretatt 379 terrorrelaterte pågripelser, opplyser Parker, som viser til at andre europeiske land – blant dem Frankrike, Belgia, Tyskland og Spania – har opplevd en tilsvarende økning i trusselnivået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

500 saker

MI5 etterforsker nå over 500 terrorrelaterte saker, som involverer rundt 3.000 personer som er kjent for å tilhøre ytterliggående miljøer, opplyser Parker.

Han frykter at mange likevel går under MI5s radar og viser blant annet til britiske fremmedkrigere som vender hjem etter å ha kjempet for IS i Syria og Irak.

MI5 har nå 4.000 ansatte, men dette skal økes til 5.000 i løpet av få år, opplyser Parker.

– Men det vil komme nye angrep, for dette er et fritt samfunn, et liberalt demokrati, og vi overvåker ikke alle hele tida. Vi ønsker heller ikke å leve i et samfunn som gjør det, sier Parker.