Katalanske separatistledere varetektsfengslet

De to katalanske separatistlederne Jordi Cuixart (t.v.) og Jordi Sànchez (t.h.) etterforskes for oppvigleri og ble varetektsfengslet mandag. Foto: AP / NTB scanpix
De to katalanske separatistlederne Jordi Cuixart (t.v.) og Jordi Sànchez (t.h.) etterforskes for oppvigleri og ble varetektsfengslet mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De to katalanske separatistlederne Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, som etterforskes for oppvigleri, ble varetektsfengslet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sànchez leder Assemblea Nacional Catalana (ANC), en organisasjon som kjemper for full uavhengighet for Catalonia. Det samme gjør organisasjonen Òmnium Cultural, der Cuixart er leder.

De to anklages for å ha spilt sentrale roller i forbindelse med demonstrasjonene foran folkeavstemningen om løsrivelse som ble holdt i Catalonia 1. oktober.

Dommeren besluttet å varetektsfengsle dem med henvisning til deres evne til å mobilisere massene, skriver den spanske avisen El Pais.

Òmnium Cultural bekreftet kort tid etter at Cuixart var pågrepet, og flere spanske medier melder også at Sànchez er satt i varetekt.

Politisjefen i Catalonia, Josep Lluis Trapero, er også siktet i saken, men en spansk domstol slo mandag fast at han slipper varetekt. Det samme gjør den fjerde siktede, Teresa Laplana, som også har en sentral stilling i det katalanske politiet.

Spanske myndigheter ga mandag Catalonias leder Carles Puigdemont frist til torsdag morgen med å skrinlegge uavhengighetsplanene og truer med å frata regionen deler av selvstyret dersom kravet ikke innfris.

Les også: Catalonia får ny frist til torsdag med å slå fra seg tanken på uavhengighet

Personvernpolicy