Trump lar Iran-avtalen leve inntil videre

Donald Trump trekker ikke USA fra atomavtalen med Iran i denne omgang. Men han innfører nye sanksjoner og stempler Iran som et diktatur som støtter terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det iranske diktaturets aggresjon fortsetter den dag i dag, sa Trump i en tale fredag om Iran og landets atomprogram.

Presidenten erklærte at han innfører nye sanksjoner mot landets revolusjonsgarde – den mektige iranske elitestyrken som har sin egen hær, marine og flyvåpen.

– Vi innfører sanksjoner mot hele revolusjonsgarden, sa Trump.

I tillegg opplyste Trump at hans regjering ikke lenger kan bekrefte at Iran overholder avtalen om landets atomprogram. Presidenten understreket at han mener Iran opptrer i strid med avtalens intensjon.

Kongressen skal avgjøre

Den amerikanske Kongressen får nå en viktig rolle i å avgjøre avtalens videre skjebne.

Før Trump holdt sin tale om Iran og atomavtalen presenterte utenriksminister Rex Tillerson hovedpunktene i regjeringens nye Iran-strategi.

Les også: Netanyahu hyller Trump

I tillegg til sanksjoner mot revolusjonsgarden innebærer den at Kongressen i løpet av 60 dager skal avgjøre om enda flere sanksjoner skal innføres.

Men Trump trekker ikke USA fra atomavtalen som ble inngått i 2015 i denne omgang. Tidligere har presidenten truet med å gjøre dette, og han har kalt avtalen en av de verste USA har inngått noensinne.

– Avtalen vurderes kontinuerlig og vår deltakelse kan oppheves av meg som president når som helst, sa Trump i sin tale.

Fjernet sanksjoner

Avtalen ble undertegnet av Iran, USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i 2015. Iran godtok å legge begrensninger på sitt atomprogram i bytte mot fjerning av sanksjoner.

Målet med avtalen er å unngå at Iran utvikler atomvåpen. Regjeringen i Iran insisterer på at de aldri har hatt slike planer, og at formålet med atomprogrammet er strømproduksjon og forskning.

Les også: Russland advarer USA mot å droppe Iran-avtalen

Mens USAs posisjon er uklar, mener alle de andre landene som undertegnet avtalen, at den må videreføres. Ifølge amerikanske medier har en rekke medlemmer av Trumps regjering forsøkt å overtale presidenten til å akseptere atomavtalen.

– Overholder forpliktelsene

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slo senest i september fast at Iran etterlever sin del av atomavtalen.

– Iran følger opp forpliktelsene som landet i henhold til avtalen er underlagt, sa IAEA-sjef Yukiya Amano.

Kongressen i USA har vedtatt at atomavtalen skal evalueres hver tredje måned, og Trump-administrasjonen har to ganger tidligere i år motvillig innrømmet at iranerne overholder avtalen.

I talen fredag kom Trump med en rekke knallharde angrep på det iranske regimet. Han viste til flere tidligere terroraksjoner som regimet antas å ha stått bak, og til Irans støtte til væpnede grupper som Hizbollah i Libya og Hamas i de palestinske områdene.

Personvernpolicy