Hvert år skyller sveitserne over 40 kilo gull i do

Forskere tar prøver ved et renseanlegg i Zürich. Foto: Eawag, Elke Suess.
Forskere tar prøver ved et renseanlegg i Zürich. Foto: Eawag, Elke Suess.

Sveitsiske avløpsrør skjuler store verdier. Ifølge ekspertene forsvinner edle metaller for flere millioner kroner i kloakken årlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge forskere ved Sveits føderale institutt for Vannforskning og Teknologi forsvinner rundt 43 kilo gull gjennom landets kloakksystemer årlig.

Det utgjør en antatt verdi på rundt 15 millioner norske kroner i rent gull. I tillegg forsvinner omlag tre tonn med sølv ned i de sveitsiske kloakkene hvert år, ifølge en rapport med data fra 64 sveitsiske renseanlegg. Det tilsvarer en antatt markedspris på rundt 13,5 millioner kroner.

Bare i det sveitsiske kantonet Ticino skal konsentrasjonen av gull i avløpsvannet være så høy at forskerne mener det bør vurderes å utvinne gull fra bunnfallet, skriver forskerne i rapporten som ble publisert tirsdag.

Les også: Gullgraver fant Norges største klump i Rennebu

Det antas at det meste av gullet som ender opp i avløpssystemene er overskudd fra kjemisk og medisinsk industri, skriver finansnettstedet Bloomberg.

Lignende studier har vært gjort i Storbritannia, hvor forskere i 2015 la fram en rapport som viste at britene i gjennomsnitt spyler ned gull for 13 millioner pund årlig. Det tilsvarer rundt 135 millioner kroner.

I Tokyo har et renseanlegg allerede begynt å skille ut gull fra bunnfallet på anlegget.

Les også: Menneskeavføring er gull for landbruksjorda

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy