AP har fått tak i mystisk lydopptak hørt på Cuba

Amerikanske myndigheter sier de ikke vet hva den mystiske lyden skyldes, og vil ikke bekrefte at lydfilen AP har publisert stammer fra dem. Se video i vinduet over.

Nyhetsbyrået AP har fått tak i lydopptak fra ambassaden i Cuba der flere ansatte skal ha blitt syke etter «spesifikke angrep», blant dem en høyfrekvent lyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lydopptaket er sendt til den amerikanske marinen for analysering, og kan høres på APs nettsider. Opptaket beskrives som lyden av flere gresshopper, men på et mye høyere toneleie.

Minst 21 amerikanske diplomater og familiene deres skal ha fått skader under opphold på Cuba. Enkelte har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade, andre har fått hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Bakgrunn: Amerikanske ofre for angivelig lydangrep på Cuba var etterretningsagenter

Det er store variasjoner i symptomene fra person til person, noe som gjør det enda vanskeligere å finne årsaken. En av teoriene er at skadene skyldes en skjult akustisk enhet som har sendt ut en slik høyfrekvent lyd.

Lyden skal ifølge AP ikke være skadelig når den lyttes til via telefoner eller datamaskiner. Hvilke enheter lyden har blitt spilt gjennom i Cuba, er ukjent. Det er heller ikke kjent om denne lyden og de fysiske skadene amerikanerne har blitt påført, har en sammenheng. Ifølge ansatte ble lyden spilt av på et ekstremt høyt volum.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Her kan du høre lyden. Vi advarer mot ubehagelig lyd.

Cuba har benektet noen som helst skyld i disse «angrepene». Landets utenriksminister Bruno Rodriguez sa for få uker siden at cubanske myndigheter ikke har funnet bevis som kan knytte symptomene til et angrep utenfra.

USA har hjemkalt over halvparten av sine ambassadeansatte og fraråder alle amerikanere mot å reise til Cuba.

Les også:

Cuba beskylder USA for forverring av landenes forhold

USA vil be Cuba om å kutte diplomater med 60 prosent

USA advarer amerikanere mot reiser til Cuba og henter ambassadeansatte hjem

Personvernpolicy