Meny

Amerikansk-canadisk barnefamilie frigitt etter fem år i Taliban-fangenskap

Foreldrene til det tidligere gisselet Joshua Boyle er overlykkelige over at sønnens familie endelig er fri fra fangenskap, men de tror familien vil få det tøft. Se video i vinduet over.
Foreldrene til det tidligere gisselet Joshua Boyle er overlykkelige over at sønnens familie endelig er fri fra fangenskap, men de tror familien vil få det tøft. Se video i vinduet over.
En amerikansk kvinne, hennes canadiske mann og parets tre små barn er frigitt etter fem år i fangenskap hos Taliban i Afghanistan.

31 år gamle Caitlan Coleman og 33 år gamle Joshua Boyle ble bortført da de besøkte Afghanistan som turister i 2012. Coleman var da gravid, og paret har siden fått ytterligere to barn, ifølge CNN.

– Coleman fødte parets tre barn mens de satt i fangenskap. I dag er de frie, heter det i en uttalelse fra president Donald Trump.

De fem skal ha blitt satt fri av pakistanske regjeringsstyrker i en operasjon som var koordinert med amerikansk etterretning.

Amerikanske tjenestemenn bekreftet torsdag at de fem nå er i sikkerhet i Pakistan, og at de om kort tid vil bli fløyet til USA eller Canada.

Les også: USA gjør nok et forsøk på å knuse Taliban

Roser Pakistan

Trump mener at saken et bra for forholdet mellom USA og Pakistan.

– Dette er et positivt øyeblikk for vårt lands forhold til Pakistan. Den pakistanske regjeringens samarbeid er et tegn på at de respekterer USAs ønske om at den bør gjøre mer for å skape sikkerhet i regionen, sier Trump, som håper på samme type samarbeid for å sikre at flere gisler blir satt fri.

Familien ble holdt fanget av det ytterliggående Haqqani-nettverket, som har stått bak en rekke angrep mot amerikanske og andre NATO-styrker i Afghanistan. USA har lenge kritisert Pakistan for ikke å gjøre nok i kampen mot nettverket.

Les også: Tjenestemann: Taliban har løslatt over 200 gisler

Lang reise

Coleman og Boyle la i 2012 ut på en reise som brakte dem til Russland, Kasakhstan, Tadsjikistan og Kirgisistan, samt Afghanistan.

Sist gang foreldrene til Coleman hørte fra sin svigersønn, var da han tok kontakt på en nettkafé som ifølge Boyle lå i en utrygg del av landet.

I 2013 dukket paret opp i to videoer der de ba den amerikanske regjeringen om å få dem fri fra Taliban.

Colemans foreldre har også fortalt at de i november 2015 fikk et brev fra datteren der hun fortalte at hun hadde født parets andre barn. Det er uklart om de var klar over at hun fødte et tredje barn i fangenskap.

Haqqani-nettverket regnes som en terrorgruppe av USA, men det opererer også som en kriminell organisasjon og foretrekker å få utbetalt løsepenger for vestlige gisler framfor å drepe dem for å få oppmerksomhet.

Les også: Afghanske myndigheter: Taliban og IS samarbeidet om massakre

Populært