Meny

Skogbrannene i California fortsatt ute av kontroll

Se video av skogbrannens herjinger i over.
Se video av skogbrannens herjinger i over.
De voldsomme skogbrannene i California raser videre og ser ut til å bli de verste i delstaten noensinne. I tillegg øker vinden i styrke.

Vinden i flere områder har økt i styrke, noe som gir brannene ny næring. Minst 23 personer er omkommet og rundt 3.500 boliger og forretningsbygg er ødelagt. Brannmannskapene kjemper mot 22 forskjellige branner i vindistriktene i den nordlige delen av California, der situasjonen fortsatt er ute av kontroll.

Myndighetene vet ikke nøyaktig hva som utløste brannene, men sier at en skjødesløst kastet sigarettsneip, en nedfalt strømkabel, flammer ut av eksosrøret på en bil eller en gnist fra en motorsag kan være nok.

– Enhver gnist, uansett hvor den kommer fra, kan være utløsende faktor, sier Ken Pimlott, sjefen for Californias brannvesen. Han legger til at det er ekstrem fare for branner skal blusse opp på nye steder.

Høsten er utsatt

Høsten er tiden for skogsbranner i delstaten. Varme, tørke og insekter har utpint jordsmonnet og vegetasjonen. Normalt rykker brannmannskapene ut til rundt 300 småbranner i uken. De aller fleste blir slukket raskt og forårsaker lite skade.

– Det er svært uvanlig at California har flere store branner gående på samme tid, sier Pimlott.

Tusenvis er på flukt fra flammene. Onsdag beordret myndighetene evakuering av hele byen Calistoga i fylket Napa som har 5.000 innbyggere. Deler av byene Sonoma og Boyes Hot Springs er også evakuert.

Politiet har opplyst innbyggerne om at vinden kan føre til at brannene fort kan skifte retning. Det fryktes nå at vinden vil fortsette å øke i styrke, som også kan føre til at glør blir spredt utover og nye branner oppstår.

By og land er rammet

Onsdag ettermiddag lokal tid hadde flammene brent gjennom et by- og landområde på rundt 700 kvadratkilometer.

– Vi står overfor noen skikkelige monstre, sier brannmannen Bret Couvea, ifølge avisa Los Angeles Times.

Mange hundre mennesker er savnet, men myndighetene regner med at de fleste av disse er i god behold og at de vil komme til rette igjen.

Så langt er skogbrannene de dødeligste i delstaten siden 1991 da 25 mennesker mistet livet i Oakland Hills. Man må helt tilbake til 1933 for å finne en mer dødelig brann, da 29 mennesker omkom i Griffith Park i Los Angeles, ifølge Reuters.

VIDEO: Charles (100) og Sara (98) var gift i 75 år - døde sammen i skogbrann.

Populært