Meny

Europarådet ber Italia forklare hva landets marine gjør utenfor Libyas kyst

Et skip fra Libyas kystvakt seiler forbi to gummibåter med migranter og flyktninger i Middelhavet 15. juni 2017. Foto: AP/NTB Scanpix
Et skip fra Libyas kystvakt seiler forbi to gummibåter med migranter og flyktninger i Middelhavet 15. juni 2017. Foto: AP/NTB Scanpix
Europarådet har bedt Italia forklare hva landets marinefartøy gjør utenfor kysten av Libya.

Henvendelsen skyldes frykt for at italienske fartøy bidrar til at migranter blir sendt tilbake til Libya, der det ifølge Europarådet er en «reell risiko» for å bli utsatt for tortur og umenneskelig behandling.

Europarådet mener Italia står i fare for å bryte Den europeiske menneskerettskonvensjonen hvis så er tilfelle.

Advarselen er gitt i et brev som ble sendt fra Europarådets menneskerettskommissær Nils Muiznieks til Italias innenriksminister Marco Minniti 28. september. Brevet ble offentliggjort onsdag.

I brevet blir Minneti minnet om at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fant Italia skyldig i å ha brutt menneskerettighetskonvensjonen i 2012 ved at landet returnerte migranter som ble plukket opp i internasjonalt farvann til Libya.

I Oslo tirsdag anklaget en representant for Leger uten grenser EU for å sponse en libysk kystvakt som skyter på organisasjonen.

Aktuelt:

Unge migranter betaler skyhøy pris for drømmen om et bedre liv

Båter med 700 migranter stanset og sendt tilbake til Libya

HRW advarer mot Italias plan om å bruke marinen til å stanse migranter fra Libya

Populært