Meny

Spanias regjering med ny, skarp advarsel mot katalansk uavhengighetserklæring

Spansk politi har tatt oppstilling utenfor den katalanske parlamentsbygningen i Barcelona bare timer før den katalanske presidenten Carles Puigdemont skal holde sin tale der han kan komme til å erklære uavhengighet. Foto: AP-NTB NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Madrid ber den katalanske presidenten ikke gjøre noe «irreversibelt». Advarselen kommer kort tid før Carles Puigdemont skal holde sin tale.

Det er knyttet stor spenning til hvilket budskap president Carles Puigdemont kommer med senere i dag. Spørsmålet er om han virkelig vil erklære uavhengighet, slik han har lovet, eller om han vil gi etter for presset og åpne for kompromiss.

Spansk politi har tatt oppstilling utenfor flere sentrale bygninger i byen og har sperret av området utenfor det regionale parlamentet. Det er ventet stor tilstrømming av mennesker som vil demonstrere under Puigdemonts tale.

-Vi oppfordrer Puigdemont til ikke å gjøre noe irreversibelt. Vi ber ham om å ikke gå til noen ensidig uavhengighetserklæring. En slik erklæring vil være ulovlig, advarte regjeringstalsmann Inigo Mendez Vigo tirsdag – bare noen få timer før Puigdemont går på talerstolen.

Kompromissløs

Puigdemont har hittil virket kompromissløs i spørsmålet – og har gjentatte ganger uttalt at han vil følge valgloven som sier at en erklæring om selvstendighet må komme innen 48 timer etter at den katalanske valgkommisjonen avgjorde at resultatet av folkeavstemningen var et ja-flertall.

Men presset mot ham har økt kraftig de siste dagene. Spanias statsminister Mariano Rajoy, som mener valget både er ugyldig og ulovlig, har truet med å ta i bruk artikkel 155 i den spanske grunnloven og dermed overta styringen i Catalonia.

Søndag gikk hundretusenvis av mennesker ut i gatene i Barcelona for å demonstrere mot uavhengighetsplanene, og en politisk splittelse innad i Catalonia er kommet sterkere fram. Blant annet har ordføreren i Barcelona, Ada Colau, advart Puigdemont mot å erklære uavhengighet. Samtidig står de mest hardbarka nasjonalistene for en kompromissløs linje, og de legger også et stort press på Puigdemont.

Fakta om Catalonia:

* Region med stor grad av selvstyre nordøst i Spania med om lag 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.

* Carles Puigdemont er regionpresident.

* Regionen er Spanias rikeste og står for 19 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt. Kalles «Spanias fabrikk».

* Søndag 1. oktober arrangerte katalanske myndigheter en folkeavstemning om uavhengighet, som den spanske regjeringen og spansk høyesterett har erklært for ulovlig.

* Spansk politi gikk hardt til verks for å stanse folkeavstemningen ved å aksjonere mot stemmelokaler og velgere. Flere hundre ble skadd, de fleste fikk kun lettere skader.

* Over 90 prosent stemte for uavhengighet, men oppslutningen var lav. Kun 43 prosent av katalanerne brukte stemmeretten.

* Søndag 8. oktober demonstrerte 350.000 mennesker i Barcelona for et samlet Spania.

* Flere selskaper, deriblant storbankene Banco Sabadell og CaixaBank, har besluttet å flytte sine hovedkontorer til andre steder i Spania som følge av den politiske uroen.

Næringslivet urolig

Som følge av den politiske uroen og frykten for at et uavhengighetserklært Catalonia vil bli kastet ut av EU, har dessuten flere store selskaper meldt flytting til andre steder i Spania.

Søndag 1. oktober gjennomførte Catalonia en folkeavstemning om uavhengighet fra Spania, og rundt 90 prosent svarte at de ønsker uavhengighet. Men valget, som ble avviklet i strid med den spanske grunnloven, er sterkt omdiskutert også innad i Catalonia. Valgdeltakelsen var lav, og rammene rundt både kaotiske og voldelige.

Aktuelt:

Jagland i Catalonia-møte med Spanias utenriksminister

Fransk og tysk press mot katalanske separatister

Valgresultat: 90 prosent stemte for katalansk uavhengighet

Ekspert spår grunnlovsreform i Spania

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært