Meny

84-åring risikerer 15 år i fengsel for å ha betvilt historisk hendelse

Mandag ble den thailandske buddhisten og aktivisten Sulak Sivaraksa (84) bragt til en militærdomstol i Bangkok, tiltalt for å ha fornærmet monarkiet i Thailand. Striden dreier seg om en over 400 år gammel heltehistorie. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailandsk menneskerettighetsaktivist kan få 15 års fengsel etter å ha hevdet at en 400 år gammel heltehistorie om en kongelig elefantduell kanskje ikke er sann.

Mandag ble den thailandske buddhisten og aktivisten Sulak Sivaraksa (84) bragt til en militærdomstol i Bangkok, tiltalt for å ha fornærmet monarkiet i Thailand.

Bakgrunnen for tiltalen er at den 84 år gamle menneskerettighetsforkjemperen i 2014 offentlig oppfordret folk til å være kritisk til thailandsk historie. Samtidig satte han selv spørsmålstegn til hvorvidt den høyt aktede kong Naresun virkelig vant et avgjørende slag mot burmeserne fra toppen av en elefantrygg i 1593, skriver avisen Daily Mail.

Les også:   Thailandsk aktivist pågrepet for majestetsfornærmelse

Berømt slag

Slaget ved Nong Sarai er et av de mest berømte i Thailands historie, og beretningene om kampen er av det svært heroiske slaget:

Burmeserne samlet sammen en enorm hær for å slå den siamesiske kongen Naresun. Naresuns styrker var i mindretall, men kjempet tappert mot overmakten.

Da alt så som mørkest ut og nederlaget var nært, brøt kong Naresun seg plutselig fram på sin kongeligse krigselefant og drepte den burmesiske prinsen, ifølge beretningen - som helt ikke bør betviles i Thailand. Gjengivelse av kampen fra thailandsk filmcover.

Da alt så som mørkest ut og nederlaget var nært, brøt kong Naresun seg plutselig fram på sin kongelige krigselefant. Han kjempet seg gjennom fiendens rekker og helt opp til lederen av de burmesiske troppene, prins Minchit Sra.

Det mektige slaget fortsetter som en spektakulær nærkamp, med kong Naserun og prins Minchit Sra kjempende med lanse og sverd, stående på hodet til hver sin royale krigselefant. Duellen skal ha vært så voldsom og storslagen at soldatene på begge sider la ned våpnene for ikke å gå glipp av kampen.

Slaget ved Nong Sarai er et av de mest berømte i Thailands historie, og beretningene om kampen er av det svært heroiske slaget. Her en statue av hendelsen i Muang Boraan, Thailand. Foto: Wikimedia Commons.

Et siste, avgjørende hugg med sverdet fra kong Naresun satte punktum for duellen. Sverdet skal ifølge oppslagsverk ha kuttet fullstendig gjennom Minchit Sras kropp, fra skulder til hofte, og Naresun og Siam (i dag Thailand) hadde vunnet. Datoen for slaget, 18. januar, feires i dag som offentlig fridag i Thailand.

Les også:   Smilets land med en sur bakside?

Sant eller usant?

Det er altså sannhetsgehalten i historien som blir betvilt av den 84 år gamle menneskerettighetsaktivisten. Men til nyhetsbyrået AP uttaler Sulak Sivaraksa at han ikke skjønner hvorfor saken kommer opp nå, tre år etter at han kom med sine uttalelser.

– Kanskje de ikke liker meg fordi jeg aldri tier stille. Jeg forteller sannheten. Jeg tror på kvekernes holdning om å si sannheten til makta. Jeg ser på det som min plikt.

Les også:   «Fornærmet kongen» - dømt til 11 år

Majestetsfornærmelse

Å fornærme monarkiet er en alvorlig forbrytelse i Thailand og straffes med tre til 15 års fengsel. De fleste rettssaken føres for en militær domstol og ofte for lukkede dører.

Kritikere av militærregimet mener myndighetene bruker de strenge lovene for å hindre opposisjonen i å uttrykke seg.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier ikke lovene om majestetsfornærmelser noe om døde monarker, men i praksis blir lovene tolket forskjellig.

I 1995 ble Sulak Sivaraksa tildelt den alternative fredsprisen under en seremoni i Stockholm, Sverige. Foto: AP / NTB scanpix.

Sulak Sivaraksas advokat Puangtip Boonsanong sier til AP at de er klare til å kjempe mot anklagene. Det er berammet tid til nytt rettsmøte 7. desember.

Nominert til Fredsprisen

Sulak Sivaraksa er tidligere blitt nominert til Nobels fredspris for sin kamp for demokrati og sosiale reformer i Thailand gjennom flere tiår. På midten av nittitallet ble han tiltalt, og frikjent, for beskyldninger om majestetsfornærmelse etter at han i boka «Unmasking Thai Society» rettet skarpt søkelys på de sosiale forholdene i Thailand.

Sivaraksa er kjent som en av grunnleggerne av det Internasjonale Nettverk av Engasjerte Buddhister (INEB). De øvrige grunnleggerne inkluderer blant andre den 14. Dalai Lama og vietnameseren Thich Nhat Hanh.

Les også:   Benådet etter majestetsfornærmelse

Populært