Meny

Lyons gater fylt av brekende ulveprotest

Franske sauebønder protesterer mot myndighetens ulvepolitikk og fylte Lyons gater med sauer. Foto: AP / NTB scanpix
Franske bønder vil ha slutt på at ulven gjør kål på får og fylte like godt Lyons gater med sau i protest mot myndighetenes politikk.

Det var et høyst uvanlig syn som møtte Lyons innbyggere mandag, der de måtte kjempe om plassen i travle bygater med hundrevis av brekende ulldotter.

Sindige gjetere gjette flokkene sine inn den franske storbyen, noen av dem iført T-skjorter med bilder av sau som de hevder er drept av ulv.

Bøndene hevder ulv tok livet av minst 10.000 sauer i Frankrike i fjor og krever at myndighetene reduserer bestanden.

Flesteparten av angrepene finner sted i Alpene og i det sørlige Frankrike, og de har utløst en hissig debatt mellom bønder og miljøaktivister som vil slå ring rundt ulvebestanden.

Ulver var vanlig i Frankrike fram til 1930-tallet, da de nærmest ble utryddet. På 1990-tallet begynte bestanden å vokse igjen, og det anslås nå at det fins 360 ulver i landet. Det er for mange, mener sauebøndene.

Bønder i Aveyron-området, der blant annet den kjente Roquefort-osten produseres, hevder at de har forsøkt å beskytte saueflokkene sine på alle vis, men at verken nettinggjerder eller hunder har hjulpet.

– Det er 800.000 sauer i Aveyron, som er et spiskammers for ulvene, sier sauebonden François Giacobbi.

Den franske regjeringen har lovet tiltak og har varslet at en såkalt ulveplan skal være på plass i løpet av første halvår neste år.

Myndighetene ga i sommer fellingstillatelse på 40 ulver fram til juli neste år, og 32 av disse er alt skutt.

Populært