Meny

Lyons gater fylt av brekende ulveprotest

Franske sauebønder protesterer mot myndighetens ulvepolitikk og fylte Lyons gater med sauer. Foto: AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske bønder vil ha slutt på at ulven gjør kål på får og fylte like godt Lyons gater med sau i protest mot myndighetenes politikk.

Det var et høyst uvanlig syn som møtte Lyons innbyggere mandag, der de måtte kjempe om plassen i travle bygater med hundrevis av brekende ulldotter.

Sindige gjetere gjette flokkene sine inn den franske storbyen, noen av dem iført T-skjorter med bilder av sau som de hevder er drept av ulv.

Bøndene hevder ulv tok livet av minst 10.000 sauer i Frankrike i fjor og krever at myndighetene reduserer bestanden.

Flesteparten av angrepene finner sted i Alpene og i det sørlige Frankrike, og de har utløst en hissig debatt mellom bønder og miljøaktivister som vil slå ring rundt ulvebestanden.

Ulver var vanlig i Frankrike fram til 1930-tallet, da de nærmest ble utryddet. På 1990-tallet begynte bestanden å vokse igjen, og det anslås nå at det fins 360 ulver i landet. Det er for mange, mener sauebøndene.

Bønder i Aveyron-området, der blant annet den kjente Roquefort-osten produseres, hevder at de har forsøkt å beskytte saueflokkene sine på alle vis, men at verken nettinggjerder eller hunder har hjulpet.

– Det er 800.000 sauer i Aveyron, som er et spiskammers for ulvene, sier sauebonden François Giacobbi.

Den franske regjeringen har lovet tiltak og har varslet at en såkalt ulveplan skal være på plass i løpet av første halvår neste år.

Myndighetene ga i sommer fellingstillatelse på 40 ulver fram til juli neste år, og 32 av disse er alt skutt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært