Orkanen Nate nedgradert til tropisk storm

<p>Hjemløse i New Orleans sikrer eiendelene sine før orkanen Nate kommer. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix</p>
Hjemløse i New Orleans sikrer eiendelene sine før orkanen Nate kommer. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Orkanen Nate ble søndag nedgradert til tropisk storm etter at den natt til søndag feide inn i Mississippi etter først å ha sneiet kysten av Louisiana.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen hadde en styrke på 38 meter per sekund, eller drøyt 137 kilometer i timen da den nådde USA, og var dermed kategorisert som en kategori 1-orkan, ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC).

Nate traff Mississippi noen få kilometer vest for Biloxi med en kraftig stormflo som gjorde at vannet steg dramatisk og oversvømmet større områder inn fra kysten.

Flere steder ble veier oversvømmet og husstander og butikker mistet strømmen, men det er ikke meldt om dødsfall eller personskader. Hovedveien langs kysten ble oversvømmet, og et garasjeanlegg i Biloxi kom under vann.

Rundt klokka 5 om morgenen var Nate 130 kilometer nord for Biloxi og nedgradert til tropisk storm.

Svakere enn andre orkaner

Stormen var hele tiden langt svakere enn de kraftige orkanene Harvey, Irma og Maria som tidligere traff USA, men det var utstedt orkanvarsel langs kysten i delstatene Mississippi, Alabama, Louisiana og de vestlige delene av Florida.

Stormen kom lørdag kveld inn fra Mexicogolfen over et lite befolket område ved utløpet av Mississippi-elva i det sørøstlige hjørnet av Louisiana, et lengre stykke unna New Orleans enn fryktet. Derfra krysset den Chandeleur-bukta i retning Mississippi.

Stormen forflytter seg raskt, noe som er en fordel fordi den da ikke blir liggende lenge over samme sted med kraftig regn. De omfattende oversvømmelsene i Texas i august skyldtes at orkanen Harvey ble liggende stille i en hel uke.

Fra kysten ventes stormen å bevege seg nordover gjennom Mississippi og Alabama til Tennessee.

Gikk klar av Mexico

Stormen svekket seg noe på sin ferd fra Mellom-Amerika i retning USA. Det var frykt for at den kunne nå land langs Yucatán-halvøya i Mexico, men den gikk klar av det mexicanske fastlandet.

Stormen har allerede ført til dødelig flom i Mellom-Amerika. I Nicaragua førte Nate til to uker med nesten konstant regnvær. Minst elleve personer mistet livet der. I Costa Rica mistet sju personer livet. Der er 15 fortsatt savnet. I Honduras er tre omkommet og tre savnet.

Nate er den fjerde orkanen som rammer USA på to måneder, men den første som rammer Mississippi og det østlige Louisiana siden Katrina som kostet nesten 2.000 mennesker livet i 2005.'

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært