Dansk politi har funnet savnede kroppsdeler etter Kim Wall

Dansk politi bekrefter å ha funnet journalisten Kim Walls hode og bein. Armene er fortsatt ikke funnet, ble det opplyst på en pressekonferanse lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har funnet hodet og to bein. Det betyr samtidig at vi ikke har funnet armene, sier Jens Møller Jensen, visepolitiinspektør hos politiet i København, på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Funnet er gjort av dykkere torsdag og fredag. Kroppsdelene lå i en pose. Dykkerne har også funnet en pose med Kim Walls klær og sko, samt en kniv. Posene var fylt med metalldeler for å holdes nede.

Fakta om ubåtsaken i Danmark:

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København.

* Madsen ble varetektsfengslet og først siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Under fengslingsmøtet 5. september ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

* Madsen sa i sin forklaring 5. september at Wall døde etter å ha blitt truffet av en 70 kilo tung luke om bord i ubåten. Dette skal ha skjedd da de to skulle klatre opp i kommandotårnet etter oppstigning. Madsen har sagt seg skyldig i likeskjending ved at han dumpet henne i havet. Han nekter fortsatt for å ha partert Wall.

* Lørdag 7. oktober bekreftet dansk politi funn av flere levninger – Kim Walls hode og bein. Armene er fortsatt ikke funnet.

– Det sitter to strips på hvert bein, og på hvert av de to beina sitter det flere metallstykker. Hodet ligger i en pose, og i samme pose ligger det også flere metallbiter, sa Jensen.

Ny obduksjon

Politiet opplyser at funnet av de tre kroppsdelene er identifisert, og at man derfor kan bekrefte at det er Kim Walls levninger. Identifiseringen er blant annet gjort på grunnlag av tannanalyse.

– Det er ikke fastslått noen dødsårsak på bakgrunn av funnene. Det er ikke tegn til skader på kraniet, sa visepolitiinspektøren.

– Det er funnet mindre skader på likdelene, men ikke større skader, opplyste han videre.

Politiet skal nå undersøke om det er atskillelsen av hode og kropp som kan være selve dødsårsaken, fortalte han.

Politiet har derfor bestilt ny obduksjon av kroppsdelene som nå er funnet, i håp om å kunne slå fast hvordan Wall døde.

Samtidig fortsetter nå letingen etter Walls armer, med bistand fra dykkere og svenske hunder som er spesialtrent for å snuse seg fram i vann.

– Vi vil gjerne finne hele personen, både av hensyn til etterforskningen og av etiske årsaker, slik at Kim Walls familie kan få et helt menneske å begrave, sa Jensen på pressekonferansen.

Nekter for partering

Journalisten Kim Wall forsvant 10. august da hun var på reportasjetur med den danske oppfinneren Peter Madsen i hans hjemmebygde ubåt. Dagen etter ble ubåten funnet i Køge Bugt mens den var i ferd med å synke. Halvannen uke senere ble kroppen til Wall funnet i sjøen, men armer, bein og hode var fjernet.

Peter Madsen ble pågrepet og er varetektsfengslet, siktet for drap. Han har forklart at Wall døde da hun ble truffet i hodet av en 70 kilo tung luke om bord i ubåten da de skulle klatre opp i kommandotårnet etter oppstigning. Han dumpet henne deretter i sjøen, har han sagt, og dermed sagt seg skyldig i likskjending. Men han nekter for å ha partert Wall.

Forklaringen om at hun skal ha blitt truffet i hodet stemmer ikke overens med funnene som politiet nå har gjort.

– Det er ikke brudd på kraniet og ikke andre tegn på stump vold på hodet, sa Jensen lørdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært