Aftonbladet:

– Mann pågrepet på Göteborg-flyplass med sprengstoff

Mannen ble tatt i sikkerhetskontrollene på flyplassen Landvetter i Göteborg torsdag morgen, ifølge svenske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen i 20-årene hadde flere krukker med sprengstoffet TATP, etter det Aftonbladet erfarer.

Triacetontriperoksid er et kraftig sprengstoff, men en særegen, sur luft, skriver Wikipedia.

Det samme stoffet er brukt ved flere terrorangrep i Europa, skriver den svenske avisen.
Mannen ble tatt i sikkerhetskontrollen i 08-tiden torsdag da et instrument reagerte på en mulig farlig gjenstand, og politi ble tilkalt.

– Ustabilt eksplosiv

Politiets pressetalsmann Peter Aldersson ønsker ikke å bekrefte overfor avisen at det er det samme middelet det er snakk om.

Det er en kilde med innsyn i saken som sier til Aftonbladet at mannen hadde flere pakker med sprengstoffet TATP på seg da han ble pågrepet, skriver Göteborgs-Posten (GP).

TATP er svært eksplosivt og har fått tilnavnet «Satans mor» fordi det kan detoneres lett, skriver NTB. Det er svært følsomt for varme, friksjon og mekaniske støt. Sprengstoffet er enkelt å framstille og har blitt brukt i flere IS-angrep.

Ifølge avisen hadde 20-åringen i sin bagasje «to mindre krukker med en mørk væske, og en noe større mengde hvit væske». Analysen av disse pågår fremdeles.

Ifølge Expressen er mannen tysk statsborger.

«Forsøk på allmennfarlig ødeleggelse»

Mannen er siktet for «forsøk på allmenfarlig ødeleggelse», sier Per-Erik Rinsell ved påtalemyndigheten i Göteborg til GP. Han leder etterforskningen. Denne siktelsen var opprettholdt fredag formiddag, bekrefter Rinsell overfor avisen.

Den tyske statsborgeren forsvares av advokat Peter Nolby. Han sier til GP at det er begrensninger på hva han kan si til media mens etterforskningen er i en tidlig fase, men at hans klient avviser å ha gjort noe kriminelt.

Deler av flyplassen Landvetter ble avsperret i drøye fem timer torsdag, og bombeeksperter kom til stedet for å undersøke gjenstanden. Flytrafikken skal imidlertid ikke ha blitt påvirket, ifølge NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden