Iran, paven, Merkel og UNHCR blant Nobel-favorittene

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini trekkes fram som store favoritter til å få Nobels fredspris. Her er de fotografert under en pressekonferanse utenfor Oslo i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini trekkes fram som store favoritter til å få Nobels fredspris. Her er de fotografert under en pressekonferanse utenfor Oslo i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aktørene bak atomavtalen med Iran er blant storfavorittene til å vinne Nobels fredspris. Flyktningorganisasjonen UNHCR er også høyt oppe på ekspertenes lister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kunngjøres mottakeren av årets fredspris, og tradisjonen tro går spekulasjonene for fullt i norske medier.

I Dagbladet og flere andre aviser trekkes atomavtalen med Iran fram som en favoritt.

– Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, er gode kandidater til årets Nobel fredspris. Grunnen til at jeg peker på dem, er at de var sentrale i forhandlingene som førte til Irans atomavtale. Det er et poeng for oss at selv om Trump skulle velge å trekke seg, er det fremdeles andre parter som står bak, sier Henrik Urdal, direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO, til avisen.

Les også: Nobels litteraturpris til Kazuo Ishiguro

Bettingfavoritter

Javed Zarif og Federica Mogherini er også vinnerkandidatene som bettingselskapene har mest tro på, noe Aftenposten gjør et poeng ut av.

«En slik pris vil også bli ansett som et signal til USAs president Donald Trump, som gjentatte ganger har slaktet avtalen og truet med å trekke USA ut», skriver avisen i sin fredagsutgave.

Flere medier og eksperter har også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) høyt oppe på sine lister. Organisasjonen har fått fredsprisen to ganger tidligere.

– Den alvorlige situasjonen for verdens flyktninger gjør UNHCR til en meget aktuell kandidat, har nobelhistoriker Asle Sveen sagt til NTB. Han peker på at 65 millioner mennesker nå er på flukt, det høyeste antallet noensinne.

Sveen har satt UNHCR på andreplass på sin spekulasjonsliste, men også han har aktørene bak Iran-avtalen på topp.

Les også: – Nobels fredspris viktigere enn på lenge

Atomorganisasjoner

NRK trekker også fram atomvåpen som et hett stikkord for årets pris. Innenfor dette sakskomplekset finner man Iran-avtalen, men også pådrivere for FNs forbud mot atomvåpen, understreker kanalen.

Den kanskje viktigste pådriveren for et slikt forbud er Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN). En annen atom-organisasjon som trekkes fram er Nuclear Threat Initiative (NTI), som blant annet var involvert i forhandlingene om Irans atomavtale.

– Andre stikkord i år er flyktninger, mattrygghet, ytringsfrihet og seksualisert vold, skriver NRK.

Les også: Norges Fredsråd mener kampanje mot atomvåpen bør hedres med fredspris

Statsledere og paven

VG noterer seg at den amerikanske borgerrettsunionen ACLU, som har gått ut mot flere av Trumps kontroversielle forslag, er en av fire toppkandidater blant spillselskapene.

I tillegg peker tre gjengangere seg ut i toppen hos spillselskapene.

– De hvite hjelmene, pave Frans og Tysklands statsminister Angela Merkel, skriver avisen.

På listen over de 318 nominerte er også USAs president Donald Trump, men han havner i gruppen statsledere med svært høy odds – sammen med blant annet Vladimir Putin og Rodrigo Duterte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært