Tysk storspion slapp fengsel

Werner Mauss ankommer retten.
Werner Mauss ankommer retten. Foto: Marcel Kusch / AFP

En tidligere tysk toppspion, kjent under kallenavnet James Bond, er funnet skyldig i omfattende skatteunndragelse, men han slipper å gå i fengsel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En domstol i Bochum fant det bevist at den 77 år gamle tidligere toppspionen Werner Mauss gjennom flittig bruk av falske identiteter og skatteparadis har unndratt over 130 millioner kroner i skatt.

Aktor la ned påstand om seks år og tre måneders fengsel for Mauss, men han slapp med to års betinget fengsel.

Mauss har siden 1970-tallet vært involvert i en rekke tyske etterretningsoperasjoner, blant dem den som ledet til pågripelse av et av medlemmene av den venstreekstreme Baader-Meinhof-banden i Aten.

Mauss var også sentral i forhandlingene med Hizbollah-militsen om frigivelse av vestlige gisler i Libanon, og han greide med flittig bruk av falske identiteter å infiltrere og avsløre internasjonale bander som smuglet diamanter og narkotika.

Etterforskerne kom på sporet av Mauss etter at et av dekknavnene han benyttet som agent, ble funnet på en liste over kontohavere hos den sveitsiske privatbanken UBS.

Navnet hans skal også ha dukket opp i de såkalte Panama-papirene, som avdekket hvordan mange har opprettet fiktive selskap i skatteparadiset Panama for å unndra skatt.

Selv fastholdt Mauss under rettssaken at selskapene ble opprettet for i all hemmelighet å kunne betale løsepenger og sikre frigivelse av gisler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært