Ingen nobelpris til kvinner så langt i år

Hittil i historien har kun 49 av 911 nobelmedaljer gått til kvinner. og hittil i år er ni av ni kunngjorte nobelprismottakere menn. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
Hittil i historien har kun 49 av 911 nobelmedaljer gått til kvinner. og hittil i år er ni av ni kunngjorte nobelprismottakere menn. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bare 5 prosent av alle nobelprismottakere i historien er kvinner. Verst stelt er det innen økonomi og fysikk, der bare 1 prosent av prisvinnerne er kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt i historien har kvinner fått 49 av i alt 921 tildelte og kunngjorte nobelpriser. Statistisk sett var det størst håp for at kvinne nummer 50 i historien skulle få nobelpris i litteratur, eller Nobels fredspris, siden det er priskategoriene der kvinneandelen er høyest, med 12 prosent. Etter at litteraturprisen i år er tildelt britiske Kazuo Ishiguro, blir det opp til Den Norske Nobelkomité å sørge for at ikke alle ukas nobelpriser går til menn.

– At kvinner spiller en avgjørende og ofte undervurdert rolle for å vinne varig fred er godt kjent. Flere kvinner har mottatt fredsprisen og en rekke er nominert til prisen i år. Selv har jeg foreslått tre, med tydelige stemmer for forsoning og forbrødring heller enn undertrykking og krig, sier SVs Heikki Eidsvoll Holmås til NTB.

To år på rad har han foreslått kandidater til Nobels fredspris som viste seg å vinne.

Spåmann

I år holder SVs Nobel-spåmann en knapp på demokratiforkjempere i Tyrkia og Burundi.

– Jeg synes det skumleste utviklingstrekket i verden i dag er at stadig flere demokratier utvikler seg i autoritær retning. Flere ledere benytter mandatet de har fått fra folket til å slå ned på opposisjonen, bygge ned rettsstaten og ta landet i mer autoritær retning. Ledere står fram som den sterke mann – det er alltid en mann – som vinner oppslutning på å skape splid, sier han.

Heikki Eidsvoll Holmås fra SV mener det er altfor mange trekk med dagens verdensutvikling som ligner på de man hadde i mellomkrigstiden. – Vi ser ledere som står fram som den sterke mann – det er alltid en mann – som vinner oppslutning på å skape splid, sier han. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Heikki Eidsvoll Holmås fra SV mener det er altfor mange trekk med dagens verdensutvikling som ligner på de man hadde i mellomkrigstiden. – Vi ser ledere som står fram som den sterke mann – det er alltid en mann – som vinner oppslutning på å skape splid, sier han. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Marguerite Barnankitse fra Burundi har jobbet for å forebygge splid mellom landets hutu- og tutsibefolkning, påpeker Holmås i nominasjonen av henne. Han vil også rette oppmerksomhet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans undertrykkelse av medier og opposisjonelle, ved å nominere flere som har stått opp mot presidenten, inkludert HDP-leder Figen Yuksekdag og forfatter Asli Erdogan. Begge ble fengslet, anklaget for ulike former for terrortilknytning.

Aktuelt: – Det er to trusler i verden akkurat nå

Gubbete verden

I år er det så langt total mannsdominans blant nobelprisvinnerne, der anerkjennelsene innen medisin, kjemi, fysikk og litteratur alle går til menn – ti til sammen. Historisk sett har 12 kvinner fått nobelpris i medisin, og de utgjør 5,6 prosent av mottakerne. I fysikk er det kun gitt nobelpris til to kvinner av i alt 207 mottakere, altså 0,97 prosent kvinnelige vinnere. Sist gang var for 54 år siden, da Maria Goeppert Mayer i 1963 fikk en firedel av prisen, mens to mannlige kolleger fikk resten. Innen kjemi har det blitt gitt fire priser, 2,2 prosent av alle kjemiprismottakerne, til kvinner.

– Det er åpenbart behov for en kvinnerevolusjon i naturvitenskapelig akademia for å unngå gubbevelde. I Norge så vel som i resten av verden, sier Holmås.

I litteratur er 14 av 115 nobelprisvinnere kvinner, en andel på 12 prosent.

Mandag kunngjøres for øvrig årets mottaker av Økonomiprisen til Alfred Nobels minne, som kun én kvinne har fått til nå, Elinor Ostrom i 2009. Hun utgjør 1,3 prosent av nobelvinnerne innen dette feltet.

Aktuelt: – Nobels fredspris viktigere enn på lenge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært