CIA: Nord-Koreas leder er svært rasjonell

<p>Nord-Koreas leder Kim Jong-un har truet USA flere ganger. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix</p>
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har truet USA flere ganger. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nord-Koreas leder Kim Jong-un er en svært rasjonell politiker og man må forstå verden fra hans ståsted, mener en CIA-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Under overflaten er Kim Jong-un en rasjonell aktør, sier Yong Suk Lee, visedirektør ved CIAs Korea-avdeling.

– I vårt land har vi en tendens til å undervurdere hans konservatisme. Han ønsker å regjere i lang tid og dø i sin egen seng, sa Lee på en CIA-konferanse ved George Washington University onsdag.

Flere politikere, blant dem president Donald Trump, har gjentatte ganger malt et bilde av Kim som en irrasjonell og gal mann. Men Lee sier man må gå under overflaten. Kims fokus er å behandle makten, noe drapet på Kims halvbror Kim Jong-nam i Malaysia i februar i år viser, et drap som man mener agenter fra Nord-Korea sto bak, påpeker Lee.

– All politikk er lokal, forklarer CIA-eksperten.

Les også: Forsker tror Nord-Korea vil tviholde på atomvåpnene

– Ikke i Kims interesse

En annen faktor Lee trekker fram, er at Nord-Korea hele tiden har vært omringet av større og mektigere nasjoner. Det betyr at landet hele tiden er på defensiven, noe landets ledere har måttet spille på, forklarer han.

USAs president Donald Trumps har truet med å legge Nord-Korea flatt. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trumps har truet med å legge Nord-Korea flatt. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

– Nord-Korea er en politisk organisme som blomstrer på konfrontasjon, sier Lee.

Kims kraftige defensive holdning og utfall mot Washington betyr ikke at han kommer til å handle på irrasjonelt vis selv om han nå har evne til å fyre av atomraketter mot USA, mener CIA-eksperten.

– Det er ikke i Kims interesse for å overleve å våkne opp en dag og bestemme seg for å blåse Los Angeles i lufta, sier Lee.

Les også: Nord-Korea sammenligner Trumps tale med bjeffelyder

En varm konflikt

I sin debuttale i FN i september truet USAs president Trump Nord-Korea med «total utslettelse» dersom landet forsøker å angripe USA eller deres allierte.

Leder for fredsforskningsinstituttet, PRIO, Henrik Urdal, har tidligere uttalt at han er bekymret for at situasjonen skal eskalere.

– Jeg tror det skal mye til for at det blir en varm konflikt, det er ingen som har interesse av et krigsutbrudd. Men Trump kommer stadig tilbake med svært hard språkbruk, og man kan aldri avvise at ord følges opp av handling. Man kan også få misforståelser og redsel som gjør at man handler overilt, har Urdal uttalt.

– Men amerikanerne vet at kostnaden ved en slik krig ville være enorme, og det tilsier tilbakeholdenhet, legger han til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden