Puigdemont: – Kong Felipe ignorerer katalanerne

Catalonias regionspresident Carles Puigdemont talte til folket fra Barcelona onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix
Catalonias regionspresident Carles Puigdemont talte til folket fra Barcelona onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spanias kong Felipe har tatt parti med regjeringen i Madrid og ignorerer katalanerne med overlegg, mener Catalonias president Carles Puigdemont.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Felipe vakte oppsikt da han i en direktesendt TV-tale til folket tirsdag rettet en kraftig pekefinger mot katalanske separatister.

– Kongen har sluttet seg til den nasjonale regjeringens posisjon og politiske linje, som har vært katastrofal med hensyn til Catalonia. Han ignorerer med overlegg millioner av katalanere, sa Puigdemont i en TV-sendt tale onsdag kveld.

Regionens ledere trosset Madrids forbud og holdt i helgen folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. Den endte i kaos, og det nasjonale politiet som var sendt nordover, anklages for overgrep etter sin hardhendte framferd mot velgerne.

Les også: President: Catalonia vil erklære uavhengighet om få dager

I Catalonia reagerte mange med forferdelse på kongens tale tirsdag, skriver AFP. Monarken nevnte ikke politivolden mot velgere under den ulovlige folkeavstemningen sist helg, og han manet heller ikke til dialog. I stedet tok kong Felipe statsminister Mariano Rajoys side i den politiske krisen og ba katalanere gi opp kampen om uavhengighet.

Regionsforsamlingen i Catalonia skal mandag møtes for å diskutere neste skritt etter folkeavstemningen. Frammøtet var på 42 prosent, og 90 prosent stemte for uavhengighet, ifølge regionsmyndighetene.

Les også:

Usikker framtid for Catalonia etter folkeavstemningen

EU-parlamentet skal diskutere Catalonia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden