Puigdemont: – Kong Felipe ignorerer katalanerne

Catalonias regionspresident Carles Puigdemont talte til folket fra Barcelona onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix
Catalonias regionspresident Carles Puigdemont talte til folket fra Barcelona onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias kong Felipe har tatt parti med regjeringen i Madrid og ignorerer katalanerne med overlegg, mener Catalonias president Carles Puigdemont.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Felipe vakte oppsikt da han i en direktesendt TV-tale til folket tirsdag rettet en kraftig pekefinger mot katalanske separatister.

– Kongen har sluttet seg til den nasjonale regjeringens posisjon og politiske linje, som har vært katastrofal med hensyn til Catalonia. Han ignorerer med overlegg millioner av katalanere, sa Puigdemont i en TV-sendt tale onsdag kveld.

Regionens ledere trosset Madrids forbud og holdt i helgen folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. Den endte i kaos, og det nasjonale politiet som var sendt nordover, anklages for overgrep etter sin hardhendte framferd mot velgerne.

Les også: President: Catalonia vil erklære uavhengighet om få dager

I Catalonia reagerte mange med forferdelse på kongens tale tirsdag, skriver AFP. Monarken nevnte ikke politivolden mot velgere under den ulovlige folkeavstemningen sist helg, og han manet heller ikke til dialog. I stedet tok kong Felipe statsminister Mariano Rajoys side i den politiske krisen og ba katalanere gi opp kampen om uavhengighet.

Regionsforsamlingen i Catalonia skal mandag møtes for å diskutere neste skritt etter folkeavstemningen. Frammøtet var på 42 prosent, og 90 prosent stemte for uavhengighet, ifølge regionsmyndighetene.

Les også:

Usikker framtid for Catalonia etter folkeavstemningen

EU-parlamentet skal diskutere Catalonia