Blått lys for Monsantos glyfosat i EU - Norge kjemper for
Verdens mest brukte plantevernmiddel i landbruket, glyfosat, kan bli forbudt i EU, og dermed Norge, fra 15. desember. Norge kjemper for godkjenning.
En strid har de siste par årene versert i EU, der flere land har gått imot å forlenge tillatelsen til bruk av glyfosat, også kjent under varemerket Roundup.
Bak ligger en bekymring for miljø og helse, mens store bondeorganisasjoner mener at det er avgjørende for landbruket å få bruke dette sprøytemiddelet.
Tillatelsen til salg av glyfosat i EU er utløpt. Produsenten, den multinasjonale giganten Monsanto, har imidlertid fått tillatelse til å selge produktet fram til 15. desember i år. Innen da må EU ha bestemt seg.
Og nå begynner det å haste.
Les også: Fortsatt intet forbud mot Roundup
Motstanderne jubler i Østerrike
Torsdag og fredag denne uka kommer saken igjen opp i EU-kommisjonens stående komité for planter, dyr, mat og fôr i Brussel.
På et møte i juli forsikret Kommisjonen om at de ikke vil presse gjennom noe vedtak uten et kvalifisert flertall blant medlemsstatene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet innebærer at 16 av EUs 28 medlemsland, med et innbyggertall på minst 65 prosent av EUs befolkning, må stemme for.
Men foran møtet har Kommisjonen innsett at det er vanskelig å få til det nødvendige flertallet. Forslag til vedtak er derfor endret til diskusjon på dagsordenen.
Tirsdag fikk tilhengerne av glyfosat et tilbakeslag da flertallet i den østerrikske nasjonalforsamlingen instruerte miljøministeren som er for, til å stemme mot glyfosat.
Fra før er det kjent at store land som Frankrike og Italia er imot. Svenskene vil i likhet med Norge beholde glyfosaten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNorge støtter glyfosat-forslaget
På grunn av EØS-avtalen har Norge plikt til å følge EUs vedtak også på dette området. Samtidig har Norge adgang til å delta i de faglige diskusjonene og forberedelsene, uten stemmerett.
– Vi har en medarbeider på plass på dette møtet, forteller Mattilsynets avdelingssjef for nasjonale godkjenninger, Tor Erik Jørgensen, til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan forteller at Norge støtter Kommisjonens forslag om å godkjenne glyfosat i nye ti år. Vanligvis gjelder slike godkjenninger i 15 år. Men Kommisjonen har gått ned til ti i håp om at det kan blidgjøre flere land.
– Forholdet er at flere land ikke har avklart sitt standpunkt. Store land som Frankrike har signalisert at de trolig vil gå imot. Kommisjonen har selvfølgelig interesse for å få flertall for sitt forslag om godkjenning i ti år. Noen ønsker en kortere godkjenningsperiode. Da kunne Frankrike være interessert. Andre land mener det bør gis en ordinær godkjenning på 15 år, sier Jørgensen og konkluderer:
– Skulle glyfosat trekkes fra markedet, vil det bli ganske store utfordringer for bøndene i Europa.
– Om vi skulle komme i den situasjon at det ikke blir flertall for, vil det bli en avviklingsfase, legger han til.
Artikkelen fortsetter under annonsen1,3 millioner underskrifter mot
Kommisjonen viser også til at et såkalt innbyggerinitiativ har samlet inn 1,3 millioner underskrifter med krav om at Kommisjonen skal fremme forslag mot glyfosat.
Glyfosat er både elsket og hatet.
Artikkelen fortsetter under annonsenMonsanto forteller på twitter at denne tyske bonden sier at uten glyfosat, vil kvaliteten på avlingene synke.
Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl
Bøndene ber om glyfosat
Naturvernere og de som mener at stoffet innebærer kreftfare for mennesker, vil ha slutt på bruken. EUs store bondeorganisasjoner frykter for tilbakeslag og tapte avlinger uten glyfosaten. Bøndenes organisasjoner i både EU og Norge har advart mot å forby glyfosat.
– Det ville være problematisk med et forbud over natta mot glyfosat. Konsekvensene vil bli redusert matproduksjon og mer jordbearbeiding som kan gi økt avrenning og mer forurensning av vann, har informasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norges Bondelag tidligere sagt til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenHun forteller at EU-parlamentet foreslo innstramminger i bruken av glyfosat som betingelse for å forlenge godkjenningen.
– Innstramningene de gikk inn for, var omtrent som dagens regelverk for bruk av glyfosat i Norge. Vi har lenge vært mer restriktive i bruken av glyfosat, enn flere europeiske land har vært, sier Boeck Jakobsen.
Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl
De lærde strides om kreftfare
Det er stor faglig uenighet om helsefarene ved glyfosat.
Monsanto, som produserer Roundup, viser til en ny rapport laget i samarbeid mellom FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO og helseorganisasjon WHO, som går god for glyfosat.
Tidligere konkluderte en annen FN-rapport med det motsatte:
Les: Vær forsiktig med Roundup'en - FN varsler kreftfare
De Grønne i EU har forlangt offentlig innsyn i studiene EUs mattilsyn, EFSA, påberoper seg for sin anbefaling av glyfosat. Svaret har vært å opprette leserom der politikere kan komme å se studiene, men ikke kopiere dem.
Det norske Mattilsynet mener glyfosat er akseptabelt både når det gjelder helse og miljø.
Les spørsmål og svar om glyfosat hos EU-kommisjonen