Spanias konge går hardt ut mot katalanske ledere

Etter folkeavstemningen i Barcelona kritiserer Spanias kong Felipe katalanske ledere.
Etter folkeavstemningen i Barcelona kritiserer Spanias kong Felipe katalanske ledere. Foto: Julien Warnand / AP

Spanias kong Felipe kritiserer de katalanske lederne som sto bak helgens folkeavstemning om uavhengighet og kaller dem uansvarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Felipe sa i en fjernsynssendt tale tirsdag kveld at lederne i Catalonia har satt seg over både loven og demokratiet.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, sa kongen i det som ikke framsto som noen samlende og forsonende tale.

– Vi må sikre at konstitusjonell orden opprettholdes og at rettsprinsipp følges. Katalanske ledere har vist mangel på lojalitet, sa kongen.

Han hevdet at både Catalonias og Spanias økonomi settes på spill og sa han krever at alle parter forplikter seg til å jobbe for et samlet Spania.

– Dette er vanskelige øyeblikk, men vi skal gå videre. Vi tror på vårt land og føler stolthet over hvem og hva vi er. Demokratiet et sterkt og solid, og er basert på et ønske fra millioner av spanjoler som vil leve i fred og frihet. Det er slik vi har bygget Spania de siste tiårene. Med besluttsomhet skal vi fortsette å bygge Spania videre, og Catalonia skal være inkludert, sa kong Felipe.

I søndagens folkeavstemning, der oppslutningen riktig nok var svært lav med 42,3 prosent, svarte 90 prosent at de støtter uavhengighet fra Spania.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært