Meny

Netanyahu lover stor utvidelse av bosetning utenfor Jerusalem

En israelsk bosetter fotografert foran bosetningen Maale Adumim, fra E1-området i den østlige utkanten av Jerusalem. Arkivfoto fra 2012. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix Foto: Sebastian Scheiner / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lover å bygge flere tusen nye boliger i bosetningen Maale Adumim på den okkuperte Vestbredden.

– Vi skal her bygge flere tusen boenheter, samt industrisoner, sa Netanyahu under et besøk tirsdag i Maale Adumim, som fra før huser rundt 37.000 bosettere øst for Jerusalem.

– Dette stedet skal bli en del av staten Israel, sa statsministeren om bosetningen på den palestinske Vestbredden.

Maale Adumim fikk bystatus fra israelske myndigheter allerede i 1991. Netanyahu har gjentatte ganger insistert på at store bosetningsblokker på den okkuperte Vestbredden skal innlemmes i Israel i en framtidig fredsavtale med palestinerne.

Over 700.000 israelere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Et samlet verdenssamfunn fordømmer bosetningene, og FNs sikkerhetsråd slo senest 23. desember i fjor fast at de er ulovlige og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.

Netanyahu utdypet ikke tirsdag hvor eller når utbyggingen av Maale Adumim er planlagt å finne sted. Den israelske organisasjonen Peace Now har tidligere omtalt byggeplaner i området kjent som E1. Sammen med Maale Adumim danner E1 en buffersone rett øst for Jerusalem som palestinerne frykter vil splitte opp Vestbredden ytterligere.

(©NTB)

Populært