Spanias innenriksminister beskylder Catalonias regjering for å oppfordre til opprør

Demonstranter utenfor kontorene til den spanske regjeringens delegasjon i Barcelona.
Demonstranter utenfor kontorene til den spanske regjeringens delegasjon i Barcelona. Foto: Manu Fernandez / AP

Spanias innenriksminister bar ved til bålet da han tirsdag beskyldte den katalanske regjeringen for å tilskynde til opprør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralregjeringen i Madrid er ikke blitt skremt av katalanernes generalstreik, ordkrigen er snarere blitt skjerpet.

– Vi ser hvordan regjeringen i Catalonia dag for dag skyver befolkningen mot avgrunnen og oppildner folk til opprør i gatene, sa innenriksminister Juan Ignacio Zoido tirsdag.

Rundt om i delstaten ble generalstreiken en kraftfull markering av at motstanden ikke glir over med det første. Men det ble ikke meldt om nye sammenstøt eller andre voldshandlinger.

Motorveier ble sperret og busser parkert da katalanere protesterte mot politiets hardhendte framferd under helgens folkeavstemning. Veivesenet i Catalonia meldte at demonstranter hadde sperret veier og motorveier 24 forskjellige steder, med kø på opp mot 10 kilometer som resultat.

I regionhovedstaden Barcelona var det stans i offentlig transport store deler av dagen.

Flere tusen demonstranter samlet seg utenfor hovedkvarteret til det nasjonale politiet i Barcelona. Der ble det ropt slagord om at politiet er en «okkupasjonsstyrke» som må komme seg ut av Catalonia.

Sinne

Streiken var støttet av separatistgrupper og flere mindre fagforbund. Både havnearbeidere og brannmannskaper hadde planlagt demonstrasjoner.

– Folk er veldig, veldig sinte, sier 53 år gamle Josep Llavina, som deltok i markeringen utenfor politihuset.

– De banket opp folk som sto med hendene over hodet. Hvordan kan vi unngå å være sinte? spør han.

FC Barcelona avlyste treningen. Det var også ventet at ansatte ville gå ut i streik i havner og ved museer, kirker og andre populære turistattraksjoner.

– Jeg er overbevist om at streiken blir omfattende, sa Catalonias president Carles Puigdemont.

Aktuelt: Usikker framtid for Catalonia etter folkeavstemningen

Delte meninger

Spanias to største fagforbund, UGT og CCOO, har derimot ikke støttet streiken. Streiken skal heller ikke ha rammet storindustrien, og på flyplassen i Barcelona gikk trafikken som normalt.

Catalonias leder Carles Puigdemont (i midten) tror mange vil delta i streiken som er varslet tirsdag. Foto: Manu Fernandez / AP
Catalonias leder Carles Puigdemont (i midten) tror mange vil delta i streiken som er varslet tirsdag. Foto: Manu Fernandez / AP

– Jeg er mot streiken. Det var faktisk ingen på jobben min som sa noe om en streik. Så jeg bestemte meg for å gå på jobb, sier Jose Bolivar, en 54 år gammel ansatt ved rådhuset.

Antonia Cuello (37) vet ikke helt hva hun skal mene.

– På den ene siden er det vanskelig å komme seg på jobb på grunn av denne streiken. Vi rammes av dette fordi noen få har valgt å oppføre seg på en upassende måte. Men på den andre siden så forstår jeg streiken, sier hun.

Aktuelt: Jagland i ordkrig med norsk UD etter hans kritikk av spansk politi

Kraftig fordømmelse

Generalstreiken var ment å uttrykke en kraftig fordømmelse av politiets hardhendte forsøk på å stoppe helgens folkeavstemning om løsrivelse fra Spania.

Ifølge katalanske helsemyndigheter ble 890 sivilpersoner behandlet for skader som følge av sammenstøtene. De fleste var ikke alvorlig skadd, men politiet brukte batonger og i noen tilfeller også gummikuler mot folkemengdene.

Det spanske innenriksdepartementet har meldt at også 431 politifolk ble såret.

Den spanske regjeringen har avfeid folkeavstemningen som en grunnlovsstridig farse.

Katalanske myndigheter sier på sin side at 90 prosent stemte for uavhengighet. Puigdemont erklærte søndag at Catalonia hadde «vunnet retten til en selvstendig stat».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært