Drapstiltalte kvinner nekter for å ha drept Kim Jong-uns halvbror

Kim Jong-nam ble drept av nervegass på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. Mandag møtte to kvinner i retten, tiltalt for drapet. Foto: AP / NTB scanpix
Kim Jong-nam ble drept av nervegass på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. Mandag møtte to kvinner i retten, tiltalt for drapet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnene som står tiltalt for drapet på Kim Jong-uns halvbror, nektet begge straffskyld da rettssaken startet mot dem i Kuala Lumpur mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag lokal tid startet rettssaken i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur mot de to kvinnene som er tiltalt for å ha drept Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Kvinnene, fra Vietnam og Indonesia, er tiltalt for å ha sprøytet nervegass i ansiktet hans på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. 20 minutter etter angrepet døde han.

De to kvinnene erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen i retten mandag. De hevder at de trodde de var med på et TV-show med skjult kamera, og at de ikke visste at det var nervegass de sprøytet i Kim Jong-nams ansikt.

«Femårsplan»

Samtidig mener sørkoreansk etterretning å vite at angrepet var en del av en større femårsplan, planlagt av Kim Jong-un, for å drepe halvbroren som han ikke hadde kontakt med.

Aktor i saken sa at påtalemyndigheten vil legge fram sterke bevis som tydelig viser at kvinnene forgiftet Kim Jong-nam. Blant annet kameraovervåking som viser angrepet, og ekspertuttalelser som sier at giften drepte ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor sa også at kvinnene før angrepet «øvde» på fire andre personer, før de drepte Jong-nam.

Betaling

Deres forsvarer har tidligere uttalt at kvinnene også da trodde de var med på et TV-show med skjult kamera, og at de fikk 100–200 dollar, tilsvarende 1.000-2.000 norske kroner, for å gnikke olje eller en saus inneholdende pepper, i ansiktet på fremmede.

Politiet har fortalt at flere nordkoreanske mistenkte forlot landet samme dag som angrepet. Andre fikk lov å forlate Malaysia senere etter en diplomatisk avtale med myndighetene i Pyongyang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnenes forsvarsadvokater insisterer på at nordkoreanernes navn må avsløres, og at de fire personene bør være hovedmistenkte for drapet.

Sør-Korea beskylder Nord-Korea for å stå bak drapet, noe de nekter for.

Eksil i Kina

Kim Jong-nam var 45 eller 46 år, og var den eldste sønnen av Sør-Koreas avdøde leder Kim Jong-il. Han var ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen, men ble tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det levde han i eksil med familien i Kina. Halvbroren overtok som Nord-Koreas leder da faren døde i desember 2011.

De to drapstiltalte møtte opp i retten med politieskorte, ikledd håndjern og skuddsikre vester. Rundt 200 politimenn er satt inn som vakter for rettssaken.

Om kvinnene blir kjent skyldig i drapet, kan de bli dømt til dødsstraff.

Det er satt av to måneder til rettssaken.