Meny

UD fordømmer ikke spansk maktbruk mot katalansk folkeavstemning

Spansk opprørspoliti bruker køller mot katalanske velgere i nærheten av en skole i Barcelona. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UD fordømmer ikke spanske myndigheters maktbruk mot den katalanske folkeavstemningen om uavhengighet fra Spania.

– Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter vedrørende en folkeavstemning i Catalonia som et internt spansk anliggende, som bør løses innenfor rammen av landets lover, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Ingrid Kvammen, til Minerva.

Andre reagerer imidlertid langt sterkere. Mina Finstad Berg, som er sentralstyremedlem i SV, betegner det som skjer i Catalonia som «absurd».

– Helt absurd å se bilder og video fra Catalonia nå. Politiet bærer folk vekk fra stemmeurner og valglokaler. Bryter seg inn i valglokaler, skriver hun på Twitter.

(Saken fortsetter under)

Politiet har blitt anklaget for brutal framferd mot katalanske velgere som stemmer om uavhengighet fra Spania søndag formiddag. Utstyrt med skjold, køller og skytevåpen banet de seg vei inn i valglokaler, som de tømte for utstyr.

Ifølge katalanske myndigheter er 337 personer såret i sammenstøt med politiet. De sentrale myndighetene opplyser at elleve politifolk også er skadd.

Den spanske regjeringen har med høyesterett i ryggen fastslått at folkeavstemningen om katalansk uavhengighet er grunnlovsstridig.

Les også:

Spansk politi anklages for brutalitet: – Den spanske staten viser sin nyfascistiske side

Skottlands leder kritiserer spansk håndtering av folkeavstemning

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært