FN-observatører mistenker Spania for å bryte menneskerettighetene i Catalonia

Et medlem av de nasjonale spanske politistyrkene prøver å stanse demonstranter utenfor venstrepartiet CUPs lokaler i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
Et medlem av de nasjonale spanske politistyrkene prøver å stanse demonstranter utenfor venstrepartiet CUPs lokaler i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spanske myndigheter ser ut til å bryte borgerrettighetene i sine aksjoner mot separatister i Catalonia, mener FN-observatører. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelser av politikere, oppviglerisiktelser rettet mot opposisjonsledere, stengning av nettsider og husransakelser er blant virkemidlene David Kaye, FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, og Alfred de Zayas, FN-ekspert på demokrati, stiller spørsmål ved.

– Uansett om folkeavstemningen om uavhengighet er lovlig eller ikke, har spanske myndigheter ansvar for å respektere grunnleggende demokratiske rettigheter, sier de to FN-ekspertene i en uttalelse.

– Virkemidlene vi er vitne til er bekymringsfulle fordi de synes å bryte grunnleggende rettigheter ved å kneble politisk debatt, sier de.

Les mer: Trump ut mot katalansk folkeavstemning

Spania truer med å pågripe katalansk leder

Catalonias leder: Spanias harde håndtering øker støtten til folkeavstemningen

Personvernpolicy