– Klimaendringer gjorde sommerens europeiske hetebølge mye mer sannsynlig

Turister i Roma da Italia var rammet av en hetebølge i begynnelsen av august.
Turister i Roma da Italia var rammet av en hetebølge i begynnelsen av august. Foto: Gregorio Borgia / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaendringene gjorde de ekstreme temperaturene i Sør-Europa i sommer ti ganger mer sannsynlig, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere tilknyttet initiativet World Weather Attribution har undersøkt de europeiske sommertemperaturene ved hjelp av avanserte datamodeller.

Det uvanlig varme været begynte i juni. I starten av august ble Frankrike, Italia, Kroatia og flere andre land rammet av en hetebølge som fikk navnet «Lucifer».

– Vi har funnet klare bevis for menneskelig påvirkning på denne sommerens rekordvarme. Det gjelder både sommertemperaturene generelt, og hetebølgen kalt «Lucifer», sier forskeren Geert Jan van Oldenborgh ved det meteorologiske instituttet i Nederland.

Forskernes beregninger tyder på at menneskeskapte klimaendringer gjorde de høye sommertemperaturene ti ganger mer sannsynlig enn de ellers ville vært. Sannsynligheten for hetebølger som «Lucifer» er blitt firedoblet.

I flere land ved Middelhavet ble det målt over 40 varmegrader i august. Varmerekorder ble slått både i Frankrike og Kroatia.

Ekstremvarmen ødela avlingene til mange bønder og la forholdene til rette for en lang rekke skogbranner. I Portugal døde 64 mennesker i en brann i midten av juni.

Hvis den globale oppvarmingen fortsetter, kan årets høye sommertemperaturer i Sør-Europa bli helt vanlige i løpet av noen tiår.