USAs forsvarssjef:

– Kina blir trolig den største trusselen for USA

USAs forsvarssjef, general Joseph Dunford, mener at Kina trolig vil seile opp som «den største trusselen» for USA i løpet av det nærmeste tiåret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av Den militære sjefsnemnd, General Joseph Dunford (i midten), under senatshøringen tirsdag. Scanpix/Reuters.
Lederen av Den militære sjefsnemnd, General Joseph Dunford (i midten), under senatshøringen tirsdag. Scanpix/Reuters.

– Jeg tror Kina trolig vil utgjøre den største trusselen mot vårt land innen circa 2025, sa Dunford til Senatets forsvarskomité tirsdag, i forbindelse med en høring, før han kunne nyutnevnes som leder for Den militære sjefsnemnd (Joint Chiefs of Staff).

Hawaii-senator Mazie Hirono (D) bemerket at generalen ved en tilsvarende høring i 2015 blinket ut Russland, fulgt av Kina og Nord-Korea, i denne rekkefølgen, som de største militære truslene mot amerikansk nasjonal sikkerhet ved en tilsvarende høring i 2015, skriver CNN.

Dunford bekreftet at utviklingen siden 2015 har gjort om på «prioriteringslisten». I dag fremstår Nord-Korea som den mest akutte trusselen, med Russland som den mest sofistikerte og Kina som «den viktigste trusselen på lengre sikt» frem mot 2025.

– Vi har dessverre ikke den luksus at vi kan blinke ut én enkelt trussel i dag, men hva gjelder hvilke trusler som haster mest, i dag, er Nord-Korea helt bestemt den mest akutte trusselen, sa USAs øverste general.

Les også: Nord-Korea truer med å skyte ned amerikanske bombefly

Topp-general håper på diplomatiet

Senator John McCain (R) i samtale med senator Jack Reed (D) under høringen tirsdag. Scanpix/Reuters.
Senator John McCain (R) i samtale med senator Jack Reed (D) under høringen tirsdag. Scanpix/Reuters.

Han understreket at det fortsatt er den diplomatiske linjen som er primær i forsøket på å få Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, til å oppgi sine atomambisjoner. Han sa også at, trusler til tross, er det ingenting som tyder på at regimet i Pyongyang har mobilisert til et angrep mot USA.

Generalens betoning av ikke-militære løsninger står i kontrast til president Donald Trumps stadig mer krigerske uttalelser, både fra talerstolen i FNs generalforsamling og på Twitter, bemerker Washington Post.

USAs president Donald Trump talte til FNs generalforsamling 19. september. Scanpix/AFP.
USAs president Donald Trump talte til FNs generalforsamling 19. september. Scanpix/AFP.

Presidenten har hånet den nordkoreanske lederen og fra FNs talerstol sagt rett ut at Nord-Korea vil bli «utslettet» dersom landet forsøker å angripe USA eller USAs allierte.

– Vi følger med på Nord-Koreas signaler på gitte tidspunkt, og tar hensyn til behovet for å unngå feilberegninger og utilsiktede trefninger, sa Dunford til Senatets forsvarskomité tirsdag.

Anti-amerikansk massemønstring i den nordkoreanske hovedstaden lørdag. Scanpix/AFP.
Anti-amerikansk massemønstring i den nordkoreanske hovedstaden lørdag. Scanpix/AFP.

Forsvarssjefen forklarte at datainnhentingen fra Nord-Korea, og fokuset på etterretning mot landets militære aktiviteter og våpenutvikling har økt de siste 18 månedene, etter at tross alt begrensede ressurser til overvåking og rekognosering lenge hadde vært bundet opp av for eksempel offensiven mot Den islamske stat i Syria og Irak.

Les også: – Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill

– Russland fremdeles «dagens trussel»

I løpet av høringen erklærte forsvarssjefen imidlertid at Russland fremdeles er den største overordnede trusselen per i dag:

Pro-russiske styrker holder vakt utenfor en ukrainsk militærbase på Krim-halvøya i mars 2014. Ukrainske soldater fanget bak porten. Scanpix/AP.
Pro-russiske styrker holder vakt utenfor en ukrainsk militærbase på Krim-halvøya i mars 2014. Ukrainske soldater fanget bak porten. Scanpix/AP.

– Hva gjelder militære ressurser mer overordnet mener jeg Russland utgjør den største trusselen, på grunn av datakrigføringen, atomvåpnene og aktiviteten på Krim-halvøya til Ukraina.

Russland invaderte og annekterte Krim i 2014, og vestlige myndigheter anklager landet for å støtte væpnede separatister i Øst-Ukraina.

På spørsmål om at han støttet amerikanske våpenforsendelser til Ukraina uttalte generalen at han «har gitt en slik anbefaling» innad i regjeringen. Han sa diskusjonen om slik militær bistand har nådd Det hvite hus, men sa ikke når en beslutning eventuelt vil bli tatt, noterer Reuters.

Stillbilde fra video offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet, av det som skal være bombingen av en IS-stilling i Syria. Scanpix/Reuters.
Stillbilde fra video offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet, av det som skal være bombingen av en IS-stilling i Syria. Scanpix/Reuters.

Ukraina har søkt amerikansk støtte mot Russland siden opptøyene i Kiev 2014 førte til at den russisk-støttede presidenten flyktet fra landet. Russland annekterte Krim fra Ukraina senere samme år.

– Om jeg skulle se fremover til 2025 og ta demografisk utvikling med i betraktningen, og den økonomiske situasjonen tror jeg Kina trolig vil utgjøre den største trusselen mot vårt land innen den tid, sa forsvarssjefen under høringen om gjeninnsettelse.

Dunford sa også til komiteen at «Kina søker å begrense vår mulighet til å projisere makt, og å svekke våre allianser i Stillehavet».

Høringen (se video øverst) er også lagt ut i sin helhet på det amerikanske forsvarsdepartementets hjemmesider, og uttalelsene om Kina faller fra omkring 01:00:00.

Amerikansk og sørkoreansk flyvåpen over den koreanske halvøya 18. september. Amerikanske bombefly eskortert av jagere fløy langs østkysten av Nord-Korea 23. september. Scanpix/AFP/US ARMY.
Amerikansk og sørkoreansk flyvåpen over den koreanske halvøya 18. september. Amerikanske bombefly eskortert av jagere fløy langs østkysten av Nord-Korea 23. september. Scanpix/AFP/US ARMY.

I en vurdering det amerikanske forsvarsdepartementet gjorde av Kinas militære evner tidligere i år het det at landets (offentlige) militærbudsjett vokste ca. 8,5 prosent per år fra 2007-2016.

Les også: USA og Russland på hver sin side i kappløpet om syriske landområder

– Må bruke mer på forsvar

Dunford fortalte senatskomiteen at USA langt på vei sammenligner seg med Russland og Kina for å vurdere sin stridsevne. Han advarte tirsdag om at hvis Russland og Kina moderniserer sitt forsvar må også USA øke sitt årlige forsvarsbudsjett med mellom 3 og 7 prosent de nærmeste fem årene for å holde tritt med konkurrentene frem mot 2025.

Forsvarssjefen besøkte Beijing i august, der han inngikk en avtale for å sikre bedre kommunikasjonslinjer mellom amerikanske og kinesiske styrker.

«Våre land har mange vanskelige spørsmål der vi ikke nødvendigvis deler de samme perspektivene», sa den amerikanske generalen under besøket, og mente avtalen ville redusere faren for «feilberegning», ifølge CNNs.

Flystripe og bygninger på Kinas menneskeskapte Subi-rev i Spratly-øygruppen i Sør-Kinahavet. Den kinesiske byggeaktiviteten har vært kritisert av USA og landets allierte i regionen. Scanpix/AP.
Flystripe og bygninger på Kinas menneskeskapte Subi-rev i Spratly-øygruppen i Sør-Kinahavet. Den kinesiske byggeaktiviteten har vært kritisert av USA og landets allierte i regionen. Scanpix/AP.

I Sør-Kinahavet er det eksempelvis en disputt der Kina hevder at området er landets territorium, mens USA insisterer på at det er internasjonale farvann.

I Øst-Kinahavet har amerikanske myndigheter anklaget kinesiske jagere for å ha gjennomført en rekke «utrygge» avskjæringer av amerikanske fly de siste månedene, oppsummerer CNN.

Kina har en såkalt «luftforsvar-identifiseringssone» over store deler av Øst-Kinahavet, en sone som ikke anerkjennes av USA.

Les også:

Xi: Kinas forhold til USA er «påvirket av negative faktorer»

Kina slår tilbake mot Trumps trussel om handelsstans

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger
Siste nytt
15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger
Populært