Amerikansk student (22) ble dømt til 15 års straffearbeid i Nord-Korea

Otto Warmbiers far: – Han ble systematisk torturert

Video: Her snakker Otto Warmbier foreldre om sønnens død.

For første gang snakker foreldrene til Otto Warmbier om sønnens tid i Nord-Korea og hans død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske studenten Otto Warmbier døde 22 år gammel i juni.

I 2016 var Warmbier på et turistbesøk i Nord-Korea. Under oppholdet skal han ha stjålet en propagandaplakat fra hotellet han bodde på. Han ble arrestert på flyplassen i Pyongyang, og ble senere dømt til 15 års straffearbeid.

Otto Warmbiers foreldre under hans bisettelse. Foto: Bryan Woolston / AP Photo
Otto Warmbiers foreldre under hans bisettelse. Foto: Bryan Woolston / AP Photo

Warmbier ble sendt til USA i koma etter 17 måneder i nordkoreansk fangenskap. Han skal ha kommet hjem med en hjerneskade.

Legene på sykehuset som behandlet ham i den amerikanske delstaten Ohio, opplyste sist uke at han ikke reagerte på stimuli. Han kunne åpne øynene og blunke, men han viste ingen tegn til å forstå når han ble tilsnakket eller bedt om å gjøre noe.

Kun dager etter at han returnerte til USA, døde Warmbier.

– Han var en grønnsak

Nå snakker foreldrene til Warmbier for første gang ut.

Amerikaneren Otto Warmbier føres bort av nordkoreanske fangevoktere etter å ha blitt dømt til 15 års straffarbeid i fjor. Dagen etter domfellelsen, falt han i koma, ifølge foreldrene. Foto: NTB scanpix
Amerikaneren Otto Warmbier føres bort av nordkoreanske fangevoktere etter å ha blitt dømt til 15 års straffarbeid i fjor. Dagen etter domfellelsen, falt han i koma, ifølge foreldrene. Foto: NTB scanpix

– Å bruke uttrykket «koma» om Ottos tilstand er helt urimelig. Otto hadde alvorlige hjerneskader. Han ble systematisk torturert og bevisst skadet av Kim Jong-un og hans regime. Dette var ingen ulykke, sier Ottos far, Fred Warmbier i et intervju med CNN.

I et intervju med Fox News kaller foreldrene Nord-Korea for «terrorister».

Da 22-årigen vendte hjem til USA, var det to sjokkerte foreldre som ventet på flyplassen. Otto Warmbier skal ha vist tegn til å ha blitt forgiftet da foreldrene møtte ham.

– Halvveis opp flytrappa hørte vi en høy, skrikende, umenneskelig lyd. Han var bundet fast til båren. Han beveget seg rundt i rykninger. Hodet var barbert. Øynene flakket rundt, de var store som tallerkener. Han var blind og døv. Han var en grønnsak, sier Ottos far.

22-åringens foreldre sa dager før sønnens død at han falt i koma i mars i fjor etter å ha fått en tablett i fangeleiren. Det betyr at Warmbier lå i koma i 15 måneder før hans død.

Les også: Otto Warmbier bisatt

Trump: – Fæle ting skjedde

Familien ønsket ikke obduksjon av sønnen.

– Han var på dødsleiet da han kom hjem til oss. Otto ble forlatt av familien, landet sitt og resten av verden. Da Kim tok avgjørelsen, ble Otto torturert og drept, sier Fred Warmbier.

Nord-Korea løslot den amerikanske studenten Otto Warmbier av humanitære grunner, meldte statlige nordkoreanske medier.

– De løslot ham fordi de ikke ville at han skulle dø på deres jord, sier Cindy Warmbier, Ottos mor.

Nord-Korea hevder på sin side at de er det «det største offeret» i saken.

President Donald Trump omtalte Nord-Korea som et brutalt regime i sin reaksjon etter dødsfallet.

– Mange fæle ting skjedde, men vi fikk ham i det minste hjem til foreldrene, sa Trump om Warmbiers død i juni.

– Melanie og jeg sender vår dypeste kondolanse til Otto Warmbiers familie i forbindelse med hans altfor tidlige død. Ingenting er mer tragisk for foreldre enn å miste et barn. Våre tanker går til Ottos familie og venner og alle som var glad i ham, skriver den amerikanske presidenten i en formell uttalelse.

Les også: USA vil nekte borgere å reise til Nord-Korea

Personvernpolicy