Sørkoreansk nyhetsbyrå: Nord-Korea styrker forsvaret

Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi sier at den eskalerende retorikken mellom Nord-Korea og USA er blitt for farlig, og at den eneste løsningen er forhandlinger. Foto: AP / Mary Altaffer / NTB scanpix
Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi sier at den eskalerende retorikken mellom Nord-Korea og USA er blitt for farlig, og at den eneste løsningen er forhandlinger. Foto: AP / Mary Altaffer / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nord-Korea har flyttet på fly og styrket forsvaret på østkysten etter at USA fløy nær landet med et bombeflyet, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nordkoreanske utenriksministeren Ri Yong-ho har sagt at president Donald Trump har erklært krig mot landet. Det hvite hus avviser uttalelsen og kaller den absurd.

Utenriksministeren mener Nord-Korea har rett til å ta til motmæle. For eksempel innebærer det å skyte ned amerikanske bombefly, selv om de ikke flyr over nordkoreansk luftrom, ifølge Ri.

Ri sa at en Twitter-melding Trump sendte på lørdag, der han advarte utenriksministeren og den nordkoreanske lederen Kim Jong-un om at de ikke har så lenge igjen hvis de gjør alvor av truslene sine, utgjorde en krigserklæring.

Kinesisk advarsel

Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi sa til Reuters at den eskalerende retorikken mellom Nord-Korea og USA er blitt for farlig, og at den eneste løsningen er forhandlinger.

– Vi vil at dette skal roe seg ned. Det blir for farlig og det er ikke i noens interesse. Vi håper de vil se at det ikke er andre veier enn forhandlinger for å løse det kjernefysiske problemet på den koreanske halvøya. Alternativet er en katastrofe, sa han.

Aktuelt: Nord-Korea truer med å skyte ned bombefly: – USA har erklært oss krig

Ødeleggende konflikt

Den sørkoreanske utenriksministeren Kang Kyung-wha etterlyser på sin side en mye mer omhyggelig styring av spenningen for å hindre en ødeleggende konflikt.

– Det er svært sannsynlig at Nord-Korea vil gjennomføre ytterligere provokasjoner. Under slike forhold er det viktig at vi i Sør-Korea og USA håndterer situasjonen med fasthet for å forhindre en ytterligere opptrapping av spenningen, sa han.

– Det kan ikke starte en ny krig i regionen. Konsekvensene vil være helt ødeleggende, ikke bare for den koreanske halvøya, men også for Nordøst-Asia og for hele det internasjonale samfunnet, la han til.

Aktuelt: Flertallet i USA er imot forkjøpsangrep mot Nord-Korea

Kan være nær målet

Kang sa at Nord-Koreas kjernefysiske program ser ut til å være svært nær målet om å ha et kjernefysisk missil som kan nå det amerikanske fastlandet.

Hun uttrykte også sørkoreanske støtte til USAs strategi om å holde et maksimalt press på Nord-Korea. Målet er å få myndighetene til å forhandle om å fjerne atomtrusselen fra den koreanske halvøya, og ikke for å velte den nordkoreanske regjeringen.

Aktuelt: Bensinprisene skyter i været i Nord-Korea

Personvernpolicy