Overveldende flertall for et uavhengig Kurdistan

Mer enn 90 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak, viser de første resultatene fra mandagens folkeavstemning. Her fra regionhovedstaden Arbil i august i år. Foto: AP / Balint Szlanko / NTB scanpix
Mer enn 90 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak, viser de første resultatene fra mandagens folkeavstemning. Her fra regionhovedstaden Arbil i august i år. Foto: AP / Balint Szlanko / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mer enn 90 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak, ifølge de første resultatene fra valgstyret i regionhovedstaden Arbil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandagens valgdeltakelse var på over 72 prosent. Det endelige folkeavstemningsresultatet forventes innen tre dager.

Etter avstemningen festet kurderne i gatene i Arbil, hovedstaden i den nordirakiske Kurdistan-regionen. Innbyggerne tutet i bilhorn, veivet med kurdiske flagg eller sendte opp fyrverkeri. Noen fyrte også av skudd i nattemørket.

Avstemningen er ikke bindende, og kurdiske politikere har gjort det klart at det uansett ikke er tale om noen umiddelbar uavhengighetserklæring.

Frykter uro

Både den irakiske regjeringen og nabolandene Tyrkia, Iran og Syria ser med uro på utsiktene til en selvstendig kurdisk stat. I forkant av avstemningen stengte Iran luftrommet i området, Tyrkia truet med invasjon og stans i kurdernes oljeeksport, og irakiske myndigheter sendte soldater nordover.

Alle de tre nabolandene er bekymret for at avstemningen skal utløse lignende løsrivelseskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger. Syriske kurdere, som kjemper mot IS med støtte fra USA, har allerede skaffet seg selvstyre i sin region langs grensa til Tyrkia.

Bakgrunn: Erdogan truer med å sende soldater inn i kurdisk Irak

Skuffet USA

USA advarte om at et uavhengig Kurdistan i Irak bare vil øke ustabiliteten i regionen.

– USA er dypt skuffet over at de regionale myndighetene i Kurdistan bestemte seg for å gjennomføre en ensidig folkeavstemning om uavhengighet i dag, blant annet i områder utenfor det irakiske Kurdistan-området, sier Heather Nauert, som er talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet.

Hun legger til at USAs forhold til folket i den irakiske Kurdistan-regionen ikke vil endre seg i lys av folkeavstemning.

Personvernpolicy