Frankrikes regjering erklærer krig mot sprøytemidler

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Seth Wenig / AP

Frankrike vil trappe ned bruken av alle typer sprøytemidler i løpet av de fem årene Emmanuel Macron sitter ved makten, ifølge en talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste regjeringens talsmann Christophe Castaner mandag.

Tidligere på dagen varslet regjeringen i Paris at bruken av det omstridte ugressmiddelet glyfosat skulle fases ut innen 2022. Senere ble imidlertid uttalelsen justert, og mandag ettermiddag var beskjeden at regjeringen vil kjempe for omfattende kutt i bruken av alle typer sprøytemidler.

Glyfosat er den aktive ingrediensen i det mye solgte preparatet Roundup. Det produseres av den amerikanske giganten Monsanto, en av de største når det gjelder kjemikalier for landbruket.

Det har i mange år vært spekulert på om preparatet er kreftframkallende. EU-kommisjonen vurderer likevel å forlenge brukstillatelsen med nye ti år, noe den franske regjeringen har sagt de vil stemme imot og forsøke å blokkere.

Ifølge regjeringens talsmann Christophe Castaner vil Frankrike også øremerke fem milliarder euro i en femårsperiode for å utvikle et miljøvennlig alternativ til glyfosat.

Frankrikes største landsbruksorganisasjon, FNSEA, framholdt mandag at det er uaktuelt at Frankrike som eneste land forbyr glyfosat ettersom det vil kunne gi bønder i andre europeiske land en fordel sammenlignet med de franske.

Om lag 1,3 millioner mennesker har sluttet seg til et opprop på nettet der det kreves et forbud moot glyfosat.

Personvernpolicy