Tyske jøder: AfD utgjør landets største utfordring siden krigen

Nestleder i AfD, Joerg Meuthen. Foto: EPA / NTB scanpix.
Nestleder i AfD, Joerg Meuthen. Foto: EPA / NTB scanpix.

Alternativ for Tyskland (AfD) utgjør den største utfordringen dette landet har stått overfor siden krigen, uttaler det tyske jødiske sentralrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om politiske partier i Tyskland

  • CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.
  • CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.
  • SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.
  • FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.
  • Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.
  • Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.
  • AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

– For første gang har et høyrepopulistisk parti med sterke forbindelser til høyreekstremisme blitt stemt inn i Bundestag, heter det i en uttalelse som Zentralrat der Juden in Deutschland publiserte på sitt nettsted søndag kveld.

Les også: Solberg: – Betryggende for Europa

– Vi forventer at våre demokratiske krefter avdekker AfDs sanne ansikt og blottlegger partiets tomme, populistiske løfter, skriver det jødiske sentralrådet videre.

Den jødiske verdenskongress (WJC) uttrykker også dyp bekymring.

Les også: Svekket Merkel må finne nye partnere

– Det er avskyelig at AfD, en skammelig, reaksjonær bevegelse som fremkaller det verste fra Tysklands fortid og som burde være forbudt, nå har denne muligheten i den tyske nasjonalforsamlingen til å fremme sin nedrige plattform, sier WJCs leder Ronald Lauder.

Personvernpolicy