Tyskerne til urnene – valgresultatet ansees som gitt

Statsminister Angela Merkel og ektemannen Joachim Sauer avbildet idet de ankommer valglokalet søndag ettermiddag.
Statsminister Angela Merkel og ektemannen Joachim Sauer avbildet idet de ankommer valglokalet søndag ettermiddag. Foto: Martin Meissner / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel har sammen med sin ektemann avlagt stemme i Berlin. Senere søndag kveld får hun vite om hun beholder jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angela Merkels og CDUs valgseier ansees som gitt idet tyskerne går til urnene. Spenningen knyttes til hvor stor oppslutningen det høyreradikale AfD får.

Fakta om politiske partier i Tyskland

  • CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.
  • CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.
  • SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.
  • FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.
  • Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.
  • Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.
  • AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

Valglokalene åpnet klokka 8 søndag morgen og stenger klokka 18. Statsminister Angela Merkel avla stemme søndag ettermiddag i Berlin. Iført svarte bukser og en rød blazer var det en smilende Merkel som ankom valglokalet sammen med sin ektemann Joachim Sauer i det lette regnet.

Les også: Merkel forsøkte å overbevise tvilerne siste dag før valget

Den sosialdemokratiske partilederen Martin Schulz oppfordret sine medborgere til delta i valget da han avga sin stemme om formiddagen.

– Jeg håper at så mange mennesker som mulig vil benytte seg av stemmeretten i dag og styrke Tysklands demokratiske framtid ved å stemme på demokratiske partier, sa han ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har i valgkampen anklaget Alternativ for Tyskland (AfD) for å ville gravlegge demokratiet.

– Alternativ for Tyskland er ikke noe alternativ. Det er en skam for vår nasjon, sa han på et møte fredag.

Stor avstand

Nylige meningsmålinger viser at statsminister Angela Merkels CDU/CSU ligger an til å få mellom 36 og 38 prosent, mens Martin Schulz' sosialdemokrater SPD får mellom 21 og 23 prosent.

Les også: – Hvem skal i regjering med Tysklands «sorte enke» Merkel?

Slik har det vært i flere måneder for de to partiene som i dag utgjør regjeringskoalisjonen. Begge partiene ligger an til å miste et par prosentpoeng i forhold til forrige valg, men avstanden dem imellom er bemerkelsesverdig uforandret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom de fire småpartiene som utgjør opposisjonen i Tyskland er det derimot skarp kniving, en kniving som kan avgjøre om CDU-SPD-koalisjonen fortsetter, eller om CDU eller SPD går fra hverandre og finner andre partnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver dag skifter forholdet mellom høyreliberale FDP, De grønne, venstrepartiet Die Linke og høyrenasjonalistiske Alternativ for Tyskland (AfD). Alle målinger viser at AfD for første gang kommer inn i Forbundsdagen og dermed blir det første partiet til høyre for CDU og CSU med sete i nasjonalforsamlingen siden krigen.

– AfD vil utfordre i Forbundsdagen

Gjennomsnittsberegninger av meningsmålinger har pekt på at partiet kan bli det største av småpartiene. Om CDU og SPD fortsetter i regjering sammen, blir AfD dermed det offisielle opposisjonspartiet, med visse privilegier i Forbundsdagen.

De etablerte partiene vil isolere det islamfiendtlige og innvandringskritiske partiet, men observatører påpeker at dets representanter uansett vil endre situasjonen i Forbundsdagen.

– Dersom AfD blir det ledende opposisjonspartiet, vil de utfordre i nøkkelspørsmål. Det vil i stor grad endre tonen i parlamentet, sier direktør Thorsten Brenner i Global Public Policy Institute i Berlin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange kommentatorer har ellers omtalt den tyske valgkampen som en matt affære ettersom motsetningen mellom de to hovedmotstanderne Merkel og Schulz ikke er stor i viktige saker.,

Merkel ser ut til å vinne stort med sine løfter om stø kurs, men analytikere har påpekt at hun må ta tak i flere krevende saker i den kommende perioden, som å sikre euroen, integrering, eldrebølgen og infrastruktur.

Anslagsvis 61,5 millioner mennesker har stemmerett i Tyskland. Tall fra landets valgkommisjon viste at valgdeltakelsen fram til klokken 14 var på 41,1 prosent, omtrent på nivå med 2013-valget da den på samme tidspunkt lå på 41,4 prosent.