Merkel forsøkte å overbevise tvilerne siste dag før valget

Tysklands statsminister Angela Merkel reiste rundt til flere steder i Tyskland lørdag, for å overbevise de som bestemmer seg i siste liten. Her i Lauterbach. Foto: AP / NTB scanpix.
Tysklands statsminister Angela Merkel reiste rundt til flere steder i Tyskland lørdag, for å overbevise de som bestemmer seg i siste liten. Her i Lauterbach. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel brukte valgkampens siste dag på å appellere til den store velgergruppen som fortsatt ikke har bestemt seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjorde hun blant annet i byen Stralsund, der hun signerte autografer og stilte opp til bilder.

Senere dro hun til hovedstaden Berlin, der hun understreket foran de mange frivillige som har stilt opp for hennes Kristendemokratiske parti CDU, at målet fram til valglokalene åpner søndag er å nå de som «bestemmer seg i siste liten».

–Vi vil øke motivasjonen deres, sa Merkel.

Ifølge en meningsmåling som ble publisert lørdag av avisen Bild, vil 45 prosent av tyske velgere ha Merkel som statsminister, mens 32 prosent sier de ville valgt hennes rival, leder for Sosialdemokratene (SPD), Martin Schulz.

Fakta om politiske partier i Tyskland

  • CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.
  • CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.
  • SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.
  • FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.
  • Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.
  • Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.
  • AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

Partimålingene viser at CDU leder klart foran SPD med en oppslutning på mellom 34 og 35 prosent. Schulz' parti ligger an til å få rundt 21 og 22 prosent av stemmene.

Les også: Grønn brist i det tyske valget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SPD-lederen sa under et valgkamparrangement i Aachen at partiet hans vil «kjempe til siste slutt».

–For første gang siden 1945, truer de som vil gravlegge demokratiet med å få plass i Bundestag (nasjonalforsamlingen), sa han, med referanse til ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Les også: – Hvem skal i regjering med Tysklands «sorte enke» Merkel?

På meningsmålingene får partiet mellom 11 og 13 prosent oppslutning, godt over grensa på 5 prosent for å få en plass i den tyske nasjonalforsamlingen.

Valglokalene åpner klokken 8 søndag, og de første resultatene ventes å tikke inn rundt klokken 18.

Les også: Lederen for det tyske partiet AfD anklages for rasisme