Skjelvet i Nord-Korea var trolig naturlig

Det har vært spent mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump den siste tiden.
Det har vært spent mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump den siste tiden. Foto: AP / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et jordskjelv med styrke 3,4 er registrert i Nord-Korea, ifølge kinesiske medier. Det er usikkert om skjelvet stammer fra en atomprøvesprengning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas kjernefysiske våpenprogram

  • 1970-tallet: Nord-Korea starter arbeidet med å utvikle sin egen versjon av Sovjetunionens Scud-B-rakett, som har en rekkevidde på 300 kilometer.
  • 1984: Nord-Korea gjennomfører sin første prøveskyting.
  • 1987-1992: Nord-Korea begynner utvikling av sine egne varianter av missilene Scud-C (500 kilometer), Rodong-1 (1.300 kilometer), Taepodong-1 (2.500 kilometer), Musudan-1 (3.000 kilometer) og Taepodong-2 (6.700 kilometer)
  • August 1998: Taepodong-1 prøveskytes over Japan, i det som skal være et forsøk på å skyte opp en satellitt.
  • September 1999: Stans i prøveskytingene for å komme USA i møte.
  • 12. juli 2000: Femte runde i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea ender med brudd, etter at nordkoreanerne krever 1 milliard dollar i året for å avstå fra missiloppskytinger.
  • 3. mars 2005: Nord-Korea erklærer at de avslutter prøvestansen på grunn av Bush-administrasjonens fiendtlige politikk.
  • 5. juli 2006: Nord-Korea prøveskyter sju missiler, inkludert en langtrekkende Taepodong-2 som eksploderer etter 40 sekunder.
  • 9. oktober 2006: Nord-Korea gjennomfører en underjordisk atomvåpentest.
  • 5. april 2009: Nord-Korea skyter en langdistanserakett over Japan og inn i Stillehavet, som skal ha vært enda et forsøk på å skyte opp en satellitt. USA, Japan og Sør-Korea anser det som en prøveskyting av Taepodong-2.
  • 25. april 2009: Nord-Korea gjennomfører enda en underjordisk atomprøvesprengning.
  • 13. april 2012: Nord-Korea skyter opp det de hevder er en langdistanserakett som skal skyte opp en satellitt, men den går i oppløsing kort etter oppskytningen.
  • 12. desember 2012: Nord-Korea lykkes i å skyte opp en satellitt ved hjelp av en flertrinnsrakett.
  • 13. februar 2013: Nord-Korea gjennomfører sin tredje underjordiske atomprøvesprengning.
  • 16. januar 2016: Nord-Korea gjennomfører en fjerde underjordisk atomprøvesprengning av det de hevder er en hydrogenbombe – noe som blir bestridt av eksperter.
  • 9. mars 2016: Kim Jong-un hevder at Nord-Korea har utviklet et atomstridshode som kan plasseres i et missil.
  • 23. april 2016: Nord-Korea testfyrer en rakett fra en undervannsbåt.
  • 8. juli 2016: USA og Sør-Korea offentliggjør planer om et missilforsvarssystem – THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).
  • 3. august 2016: Nord-Korea avfyrer for første gang et ballistisk missil inn i Japans økonomiske sone.
  • 9. september 2016: Femte atomvåpentest.
  • 6. mars 2017: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.
  • 7. mars 2017: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.
  • 14. mai 2017: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet. Analytikere mener raketten har mulighet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.
  • 4. juli 2017: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Analytikere mener missilet har en beregnet rekevidde på 6.700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-14.
  • 28. juli 2017: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.
  • 29. august 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett som flyr over Japan før den lander i Stillehavet.
  • 3. september 2017: Nord-Korea prøvesprenger det landet selv hevder er en hydrogenbombe. Et jordskjelv blir målt til styrke 6,3 ved Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Dette er landets sjette atomprøvesprengning.
  • 23. september 2017: Et jordskjelv med styrke 3,4 blir målt i nærheten av Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Kinesiske og koreanske eksperter er uenige i om skjelvet kan stamme fra en eksplosjon.

Flere observatorier har registrert et jordskjelv i Nord-Korea med en styrke på 3,4. Tross at det skjedde i et atomtestområde, er det trolig naturlig.

Det kinesiske seismologisenteret sier at skjelvet har en dybde på null og mistenker at det stammer fra en eksplosjon, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Hovedårsaken til mistankene er at episenteret ligger i Kilju, nordøst i Nord-Korea, der diktaturet utførte sin sjette og så langt kraftigste atomprøvesprengning 3. september.

Den sørkoreanske værtjenesten bekrefter også at skjelvet inntraff i dette området, men hevder på sin side at det trolig er snakk om et naturlig jordskjelv. De påpeker at de seismiske bølgene og mangelen på drønn fra skjelvet vitner om at det var naturlig.

Registrert av NORSAR

Også det norske seismiske observatoriet NORSAR har registrert skjelvet, som de opplyser at hadde en styrke på mellom 3,2 og 3,4.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En sannsynlig forklaring er et etterskjelv eller en fjellskade som følge av den forrige store underjordiske kjernefysiske testen utført 3. september, heter det på observatoriets nettsider.

De skriver videre at ifølge de første analysene har ligner skjelvet mer på jordskorpebevegelser enn skjelv som kommer som følge av eksplosjoner. Ytterligere analyse av signalene vil bli gjennomført, opplyser observatoriet.

Det amerikanske jordskjelvsenteret (USGS) vil ikke trekke noen konklusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hendelsen skjedde i området der Nord-Korea tidligere har utført tester. Vi kan ikke på dette tidspunktet konkludere om det var et naturlig eller menneskeskapt skjelv, skriver jordskjelvsenteret i en pressemelding.

Da Nord-Korea detonerte det landet selv hevdet var en hydrogenbombe i september, ga det langt kraftigere utslag på jordskjelvmålingene. Den gang ble det registrert et jordskjelv med styrke 6, og de nærliggende landene var raskt enige om at det var et menneskeskapt skjelv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump truer Nord-Korea med utslettelse

Japanske ledere har ikke kalt inn til krisemøte etter hendelsen, noe de vanligvis gjør ved større hendelser. Landets meteorologiske institutt kan foreløpig ikke fastslå bakgrunnen for skjelvet, skriver nyhetsbyrået Kyodo.

Ordkrig

Det har de siste dagene vært spent mellom Nord-Korea og det internasjonale samfunnet.

USAs president Donald Trump kalte nylig landets leder Kim Jong-un for rakettmannen og truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea» under sin tale til FNs hovedforsamling.

Kim slo tilbake med uvanlig konkrete personangrep mot Trump.

– Trump fornærmet meg og mitt land foran hele verden, og kom med den voldsomste krigserklæringen i historien, sa han ifølge, det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvirrede senile amerikanske gamlingen med ild, sa han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Trump: Obama burde gjort noe med Kim Jong-un for lenge siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanksjoner

For to uker siden innførte FNs sikkerhetsråd sin åttende pakke med sanksjoner i kjølvannet av Nord-Koreas atomprøvesprengningen i begynnelsen av september. De siste sanksjonene setter for første gang også begrensninger i oljeeksporten til Nord-Korea, noe som trolig vil påvirke bensinprisene ytterligere.

Kina er i dag Nord-Koreas desidert største leverandør av olje, men bekreftet fredag at de kommer til å støtte opp om de nye sanksjonene.

Med strupingen av oljetilførselen håper FN blant annet å ramme militæret, som vil få mindre bensin til å drive sine stridsvogner og andre militærkjøretøy med.

VIDEO: Trump innfører nye sanksjoner mot Nord-Korea.

Les også: Nord-Korea truer med å teste ny hydrogenbombe – i Stillehavet