Bensinprisene skyter i været i Nord-Korea

En soldat står vakt ved siden av tønner i den nordkoreanske grensebyen Sinuiju. Nye FN-sanksjoner begrenser oljeimporten til landet. Arkivfoto: AP / NTB scanpix.
En soldat står vakt ved siden av tønner i den nordkoreanske grensebyen Sinuiju. Nye FN-sanksjoner begrenser oljeimporten til landet. Arkivfoto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bensinprisene i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang har doblet seg siden starten av året. Nye sanksjoner struper landets tilgang på olje. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyrået AFP har fulgt bensinprisutviklingen i byen og skriver at de har økt med 20 prosent bare de siste to månedene.

– I går var prisen på 1,90, i dag er den på 2. Jeg forventer at prisen vil gå opp i framtiden, sier en ansatt på en bensinstasjon i den nordkoreanske hovedstaden til AFP.

Nyhetsbyrået skriver at det er betydelig mindre motortrafikk i gatene enn tidligere, men har ikke funnet bevis som bygger opp om USAs president Donald Trumps tweet om at «lange bensinkøer bygger seg opp i Nord-Korea».

Ferske oljesanksjoner

For to uker siden innførte FNs sikkerhetsråd sin åttende pakke med sanksjoner i kjølvannet av Nord-Koreas sjette atomprøvesprengning. De siste sanksjonene setter for første gang også begrensninger i oljeeksporten til Nord-Korea, noe som trolig vil påvirke bensinprisene ytterligere.

Kina er i dag Nord-Koreas desidert største leverandør av olje, men bekreftet fredag at de kommer til å støtte opp om de nye sanksjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed blir det satt et tak i eksporen av raffinerte oljeprodukter på 2 millioner fat i året fra begynnelsen av 2018. Ifølge USAs FN-delegasjon eksporterer Kina nå årlig 4 millioner fat råolje og 4,5 millioner raffinerte oljeprodukter, som bensin. Sanksjonene innebærer at råoljeeksporten fryses på dagens nivå.

Les også: Trump innfører nye sanksjoner mot Nord-Korea

Med strupingen av oljetilførselen håper FN blant annet å ramme militæret, som vil få mindre bensin til å drive sine stridsvogner og andre militærkjøretøy med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sinnsforvirret

De siste dagene har det rast en voldsom ordkrig mellom USA og Nord-Korea etter at USAs president Donald Trump blant annet kalte landets leder Kim Jong-un for rakettmannen og truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea» under sin tale til FNs hovedforsamling.

Kim slo tilbake med uvanlig konkrete personangrep mot Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump fornærmet meg og mitt land foran hele verden, og kom med den voldsomste krigserklæringen i historien, sa Kim ifølge, det statlige nyhetsbyrået KCNA.

–Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvirrede senile amerikanske gamlingen med ild, sa han videre.

Nord-Korea har også truet med å gjennomføre en atomtest i Stillehavet etter Trumps utspill.

Les også: Kina følger FN og begrenser oljeeksport til Nord-Korea