Kurdisk leder utsetter kunngjøring om folkeavstemning

Slagord som oppfordrer til deltakelse i folkeavstemningen er trykket på et kurdisk flagg i Arbil i Kurdistan. Foto: Balint Szlanko / AP / NTB scanpix
Slagord som oppfordrer til deltakelse i folkeavstemningen er trykket på et kurdisk flagg i Arbil i Kurdistan. Foto: Balint Szlanko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En pressekonferanse om den planlagte folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet i Irak er utsatt. Dermed vokser usikkerheten rundt planene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tiden har det internasjonale presset mot president Massoud Barzani i den delvis selvstyrte irakiske regionen Kurdistan økt. Både Iraks nærmeste allierte, USA og Iran, og nabolandet Tyrkia har de siste dagene tydelig markert motstand mot planene om en folkeavstemning.

Barzani hadde annonsert en pressekonferanse lørdag for å snakke om planene, men den ble avlyst kort tid i forveien.

– Pressekonferansen vil finne sted søndag, og tidspunkt og sted vil bli kunngjort senere, opplyser Barzanis kontor.

Dermed øker usikkerheten rundt hvorvidt folkeavstemningen vil gå som planlagt mandag.

Irak har truet med å gripe inn militært dersom folkeavstemningen 25. september går som planlagt, Tyrkia vurderer å pålegge Kurdistan sanksjoner, mens USA har advart om uro og ustabilitet i regionen.

Tyrkia, Iran og Syria er bekymret for at folkeavstemningen kan utløse lignende løsrivingskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger.