Iran tester nytt missil – til tross for advarsler fra USA

Dette nyutviklede missilet, med en rekkevidde på 2.000 kilometer ble vist fram under en parade fredag. Lørdag ble den testet.
Dette nyutviklede missilet, med en rekkevidde på 2.000 kilometer ble vist fram under en parade fredag. Lørdag ble den testet. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder på iransk TV viser testing av et nytt missil, til tross for at USA har advart mot nettopp dette. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nyutviklede Khoramshahr-missilet ble avduket av den iranske revolusjonsgarden fredag. Missilet har angivelig en rekkevidde på 2.000 kilometer og kan nå store deler av Midtøsten, inkludert Israel.

Lørdag viste TV-bilder en testoppskytning av missilet, men det ble ikke opplyst når oppskytningen fant sted. Fredag sa iranske myndigheter at de «snart» ville gjennomføre en test.

Trosser advarsler

Den seneste utviklingen i Iran ses på som en direkte utfordring til USA og president Donald Trump, som nylig innførte sanksjoner mot dem som er involvert i Irans missilprogram og de som handler med dem.

Tidligere har missiloppskytninger både ført til nye sanksjoner og anklager om at rakettprogrammet er i strid med atomavtalen fra 2015 mellom Iran og stormaktene.

Atomavtalen med Iran

  • Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.
  • I bytte mot innsyn skal de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.
  • Avtalen trådte i kraft i januar 2016, etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser i henhold til avtalen.
  • FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager dersom Iran bryter sin del av avtalen.
  • FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.
  • Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

Les også: Iran truer med å trekke seg fra atomavtale

Trump har truet med å skrote avtalen som følge av utviklingen, og har sagt at Irans rakettprogram kan gi landet teknisk kompetanse til å utvikle et atomstridshode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flause

Presidenten skal etter planen redegjøre for Kongressen om hvorvidt han mener Iran følger avtalen eller ikke 15. oktober.

Trump har ved gjentatte anledninger kritisert atomavtalen, og lørdagens test kan gi ham nytt grunnlag for å si den opp. Senest under sin omdiskuterte tale til FNs hovedforsamling denne uken, kalte Trump avtalen for en «flause» og «en av de verste avtalene» USA noen gang har inngått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var forgjengeren, Barack Obama, som inngikk avtalen.

– Spør ikke om tillatelse

Irans president Hassan Rouhani har gjort det klart at landet ønsker å fortsette sitt rakettprogram.

– Uansett om du liker det eller ikke, skal vi styrke vår militære kapasitet til et nivå som er nødvendig for avskrekking, sa Rouhani i en tale kort tid før det nye missilet ble vist fram fredag.

–Vi skal styrke ikke bare rakettene våre, men også flyvåpenet, hæren og marinen. Når det gjelder å forsvare landet vårt, vil vi ikke spørre noen om tillatelse, sa Rouhani videre.

Da missilet ble vist fram, sa sjefen for den iranske revolusjonsgardens luftforsvarsavdeling, general Amir Ali Hajizadeh, at det kan frakte «flere stridshoder for diverse formål».

Les også: Tillerson mener fortsatt atomavtalen med Iran er problematisk