Overlevende reddes stadig ut av ruinene i Mexico

En mann kommer ut av en bygning som raste sammen i Mexico bys fasjonable Condesa-nabolag. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB scanpix
En mann kommer ut av en bygning som raste sammen i Mexico bys fasjonable Condesa-nabolag. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Overlevende reddes stadig ut av ruinene etter det kraftige jordskjelvet i Mexico tirsdag. Men tiden renner sakte, men sikkert ut for eventuelle overlevende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire dager etter skjelvet fortsatte redningsarbeidet med full styrke dag og natt, mens engstelige pårørende ventet på nytt om savnede slektninger og venner.

Politiet sier at flere mennesker ble hentet ut fra under restene av to bygninger i sentrum av Mexico by torsdag. Kraner løftet unna store blokker med sement, og modige redningsarbeidere ålte seg inn gjennom sprekker for å nå fram til dem som var fanget under ruinene.

Ifølge myndighetene er til sammen 60 mennesker trukket ut av sammenraste bygninger siden jordskjelvet rammet tidlig på ettermiddagen tirsdag.

Tiden kommer uavvendelig da myndighetene setter inn tungt maskineri i stedet for redningsarbeidere for å rydde bort bygningsrestene.

Les også: Håpet om å finne overlevende etter jordskjelvet i Mexico svinner

Beroliger

De gjør sitt beste for å forsikre folk om at dette ikke blir gjort før alt håp om liv er ute, men innrømmer likevel at gravemaskiner og bulldosere er satt inn for å rive husrester som står i fare for å rase ut, og der de er sikre på at det ikke er folk.

Avhengig av hva slags skader man har fått, er den gjennomsnittlige overlevelsestiden etter denne typen hendelser 72 timer, ifølge eksperter. Så langt er 286 mennesker bekreftet omkommet, men tallet ventes å fortsette å stige, opplyser myndighetene i Mexico.

148 av de døde er i Mexico by, mens 73 mistet livet i Morelos, 45 i Puebla, 13 i delstaten Mexico, seks i Guerrero og én i Oaxaca.

Les også: Ingen barn i live i kollapset skole i Mexico

Falske rykter

Samtidig er debatten begynt om hva som egentlig lå bak da mange titalls redningsarbeidere satte livet på spill for å redde en skolejente som det viste seg ikke eksisterte.

Siden det ble klart at en fløy av barneskolen Enrique Rebsamen ble hardt rammet av skjelvet, var hele verdens øyne rettet mot den. Torsdag opplyste lokale myndigheter at det ikke fantes noen barn igjen i ruinene av den kollapsede bygningen.

– Vi er etter samtaler med skoleadministrasjonen helt sikre på at alle barna dessverre er døde, på sykehus eller trygt hjemme, sier viseminister for marinen, Angel Enrique Sarmiento.

Les også: Landesorg i Mexico etter jordskjelv

Symbol om håp

Det var onsdag det ble meldt at en jente ved navn Frida Sofia var oppdaget i skoleruinene, og at noen hadde sett henne bevege fingrene og fortelle om flere overlevende rundt henne.

Hun ble raskt et symbol på håp, men torsdag opplyste myndighetene at de ikke hadde noen informasjon om en elev ved navn Frida Sofia. Det var heller ingen familiemedlemmer som hadde etterlyst en jente med dette navnet.

Sarmiento sier at elleve barn ble reddet ut av den sammenraste fløyen av skolen, mens 19 hadde mistet livet, i tillegg til seks voksne. Han sier det fortsatt er en voksen som er savnet, som teoretisk kunne være i live.

Leting fortsetter

Flere andre steder i byen lette man fortsatt etter mulige overlevende i ruinene. To kvinner og en mann ble trukket levende ut av ruinene av en kontorbygning i sentrum av byen – 36 timer etter at jordskjelvet rammet.

Og utenfor en sju etasjer høy bygning som hadde rast sammen i nabolaget Roma Norte, ventet engstelige og fortvilede pårørende. Ryktene fortalte at det kunne være opp til 14 personer i live i ruinene, der redningsmannskaper forsiktig boret seg inn i murrestene.

Brannmenn, soldater, politi, naboer og frivillige, mange med sykkelhjelmer og munnbind mot støvet, graver med bare never og hakker og spader for å jobbe seg gjennom murmassene. Usikrede ruiner støttes opp med bjelker.

Med jevne mellomrom ber redningsmannskaper innbyggerne om å være stille mens de lytter etter rop om hjelp.

Lag med redningsarbeidere som er spesialisert på jordskjelv, er kommet fra en rekke latinamerikanske land, samt land som USA, Israel, Spania og Japan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden