Tusener av rohingyaer kommer skadd over grensa

Disse to satellittbildene viser de tusenvis av midlertidige leirene som har blitt satt opp i Kutupalong i distriktet Cox's Bazar. Bildet til høyre er tatt 25. mai, mens bildet til venstre er tatt 16. september. Foto: AP / NTB scanpix.

Flere tusen rohingya-flyktninger som er kommet til Bangladesh, er behandlet for skader fra skudd, macheter og landminer, opplyser bangladeshiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 422.000 statsløse muslimske flyktninger er kommet fra Rakhine-staten i Myanmar siden 25. august, og leirene i den sørlige delen av Bangladesh er overfylt.

Myndighetene sier at nærmere 14.000 av flyktningene har fått legebehandling på sykehus eller i mobile klinikker for sykdom eller skader, hvorav 2.364 har fått behandling for alvorlige skader som stammer fra vold.

Myndighetene i Bangladesh mener at myanmarske militære har lagt ut landminer i grenseområdet for å hindre at rohingyaer vender tilbake til landsbyene sine.

Leirene vokser

Satellittbilder viser dramatiske endringer den siste måneden i det sørlige Bangladesh, med enorme provisoriske flyktningleirer på jordene til bondegårder og i åpne landområder.

I løpet av bare få uker er tusenvis av midlertidige leirer blitt reist i distriktet Cox's Bazar lengst sør i Bangladesh mot grensen til Myanmar, ifølge nye før- og etter-satellittbilder.

– Telt har dukket opp overalt i dette området. Det er en dramatisk ekspansjon, sier Stephen Wood, bildeanalytiker ved Colorado-baserte DigitalGlobe, som har tatt høyoppløste satellittbilder på vegne av AP.

Les også: FN-etterforskere krever full tilgang til Myanmar

Nødhjelp på vei

Hjelpeinnsatsen er i ferd med å trappes opp. Blant annet blir en jumbojet lastet opp med 100 tonn forsyninger i Saudi-Arabia, og USA har kunngjort at 23 millioner dollar settes av til nødhjelp.

– UNHCR har lovet oss mat, helsetjenester og telt for flyktningene, og Verdens matvareprogram WFP har lovet mat til 400.000 flyktninger over de neste fire månedene, sier Bangladeshs katastrofe- og beredskapsminister Mofazzal Hossain Chowdhury.

Lokale myndigheter og hjelpeorganisasjoner i Cox's Bazar har strevet med å skaffe mat, medisiner og tak over hodet til flyktningene, som forteller om tortur og voldtekter som myanmarske styrker og buddhistmilitser har utsatt dem for.

Stanset nødhjelp

Torsdag ble det meldt at rasende buddhister stanset lossingen av nødhjelp til rohingyaer i Myanmar.

Flere politifolk ble skadd da om lag 300 buddhister onsdag kveld okkuperte en brygge og stanset en båt som skulle bringe nødhjelp til rohingya-muslimer. Sammenstøtene fant sted i byen Sittwe i delstaten Rakhine vest i Myanmar.

Ifølge den statskontrollerte avisen Global New Light of Myanmar ble politifolkene skadd da de rasende demonstrantene kastet stein og brannbomber. Røde-Kors-arbeidere ble tvunget til å tømme båten for nødhjelp.

Les også: India vil deportere 40.000 rohingyaer

Hjelpen fortsetter

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har bekreftet hendelsen, men de lover å fortsette med nødhjelpsinnsatsen.

– Vi vil fortsette, ingenting blir utsatt, sier Graxiella Leite Piccoli, ICRCs talskvinne for Asia, til AFP.

Samme dag mistet ni personer livet da en lastebil med nødhjelp fra Røde Kors veltet på bangladeshisk siden av grensen. Ti personer ble skadd i ulykken.

Lastebilen var på vei med hjelp til rohingyaer som befinner seg i ingenmannsland etter å ha flyktet fra Myanmar, der over 200 rohingya-landsbyer er satt i brann de siste ukene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden