Jemens hovedstad har vært under opprørskontroll i tre år

I august demonstrerte tusenvis av mennesker i Jemens hovedstad Sana til støtte for landets tidligere president Ali Abdullah Saleh, som fram til 2011 styrte landet med hard hånd. Hans styrker styrer hovedstaden sammen med houthi-opprørere.
I august demonstrerte tusenvis av mennesker i Jemens hovedstad Sana til støtte for landets tidligere president Ali Abdullah Saleh, som fram til 2011 styrte landet med hard hånd. Hans styrker styrer hovedstaden sammen med houthi-opprørere. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå tre år siden houthi-opprørere tok kontroll over Jemens hovedstad Sana ved hjelp av styrker som støtter landets ekspresident Ali Abdullah Saleh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen som fulgte har vært en tragedie for et land som allerede før krigen var et av de fattigste i Midtøsten. Tusenvis av mennesker er drept, sult og kolera har rammet befolkningen, og store deler av infrastrukturen ligger i grus.

Konflikten begynte som massedemonstrasjoner mot president Ali Abdullah Saleh tidlig i 2011, en protestbølge som var inspirert av den såkalte arabiske våren i Tunisia, Egypt og andre land i Midtøsten.

Saleh har militær bakgrunn og hadde styrt Jemen med jernhånd siden 1978.

I løpet av de neste elleve månedene vokste demonstrasjonene. De omfattet etter hvert den politiske opposisjonen, diplomater og offiserer fra militæret, og etter hvert brøt det ut sammenstøt der flere ble drept.

Maktskifte

Under press fra Golfstatene gikk Saleh i november 2011 med på å gi fra seg makten i bytte mot at han og familien skulle slippe rettsforfølgelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar 2012 ble det holdt presidentvalg med kun én kandidat, visepresident Abedrabbo Mansour Hadi, som ble regnet som en samlende kandidat.

Under arbeidet med å få i gang en nasjonal dialog og lage en ny grunnlov, økte imidlertid spenningene mellom landets sunnimuslimske flertall og den sjiamuslimske minoriteten, som følge seg marginalisert etter at Saleh gikk av.

Fakta om situasjonen i Jemen

* Republikk på den arabiske halvøy med 27 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 100.000 flyangrep i landet og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Ifølge FN er minst 5.159 sivile drept og 8.761 såret siden våren 2015, og 3.233 av dem skal ha blitt drept i angrep fra den saudiledede koalisjonen. Minst like mange militssoldater er drept.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* I tillegg anslås det at rundt 10.000 mennesker har mistet livet fordi de ikke har kommet seg ut av landet for å få medisinsk behandling etter at flyplassen i Sana ble stengt i fjor.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 20 millioner mennesker nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for halvparten av dem.

* Landet er også rammet av en koleraepidemi, som er påvist i alle Jemens 22 provinser. Over 600.000 mennesker antas å ha blitt smittet, og over 2.000 har mistet livet siden april.

Rykket sørover

I 2014 startet den sjiamuslimske houthi-bevegelsen en offensiv fra sine kjerneområder i nord og rykket framover mot Sana. Målet var i utgangspunktet å få gjennomslag for en selvstyrt region i nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 21. september 2014 stormet de hovedstaden Sana, tok kontroll over regjeringskontorene, statlig radio og militære anlegg. 270 personer ble drept i kampene.

Opprørerne allierte seg etter hvert med Iran og styrker som vil ha ekspresident Saleh tilbake til makten. I sin tid ved makten slo Saleh hardt tilbake mot houthi-opprørere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før årsskiftet hadde opprørerne også tatt kontroll over presidentpalasset, og president Hadi flyktet til Jemens nest største by, havnebyen Aden sør i landet, som han erklærte som Jemens midlertidige hovedstad.

Opprørerne fortsatte å rykke sørover, noe de begrunnet med kampen mot ytterliggående jihadister med tilknytning til al-Qaida, som i flere år har hatt et sterkt fotfeste sør i landet.

Aktuelt: FN-rapport tegner dystert bilde av Jemen

Saudiarabisk innblanding

Den 26. mars 2015 intervenerte imidlertid en saudiledet koalisjon med til sammen ni land for å stanse houthiene. Luftangrepene har ført til en kraftig opptrapping av krigen og store lidelser for sivilbefolkningen. Med Golflandenes hjelp har Hadis regjeringsstyrker greid å gjenerobre noen områder, men de må samtidig håndtere stadig flere angrep fra tilhengere av IS og al-Qaida.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av 2015 og 2016 arrangerte FN og USA tre runder med fredssamtaler. Det er blitt inngått sju våpenhvileavtaler, men alle har blitt brutt etter kort tid.

I april 2017 sparket Hadi Adens guvernør Aidarous al-Zoubeidi, som så danner et råd som har som mål å «frigjøre Sør-Jemen», som inntil 1990 var et eget land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai deltok tusenvis av sør-jemenitter i demonstrasjoner til støtte for Zoubeidi.

Aktuelt: Saudi-ledet koalisjon innrømmer feilbombing i Jemen

Konflikt i hovedstaden

Også på opprørssiden har det vært interne konflikter. I august stemplet houthiene ekspresident Saleh som «forræder» etter at han i en tale omtalte dem som en «milits».

Dagen etter demonstrerte hundretusener av jemenitter til støtte for Saleh. Det førte igjen til kamper mellom de to tidligere allierte grupperingene, og en oberst som støttet Saleh og to houthi-opprørere ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salehs styrker har truet med full krig i hovedstaden, men 5. september kom Saleh med et forsonende utspill da han sa at selv om houthiene frykter et kupp fra hans side, så er det ingen krise eller konflikt for øyeblikket.

Aktuelt:

Kampen mot kolera har framgang i Jemen, mener UNICEF

SV vil forby salg av militært utstyr til Saudi-Arabia – frykter det vil bli brukt i Jemen